11 de març, Dia Mundial del Ronyó

El Dia Mundial del Ronyó és una campanya mundial que té com a objectiu crear consciencia sobre la importància dels nostres ronyons. Aquest any, el DMR es celebrarà el 11 de març amb el lema específic “Salut renal per tothom a tot arreu: viure bé amb la malaltia renal”. La campanya proposa augmentar l’educació i la consciencia sobre el maneig eficaç dels símptomes i l’apoderament del pacient, amb l’objectiu final d’encoratjar una participació significativa en la vida quotidiana.

Ser diagnosticat amb una malaltia renal pot ser un gran desafiament, tant per a qui la pateix com per a les persones que l’envolten. El seu diagnòstic i maneig, particularment en les etapes avançades de la malaltia renal, impacta severament en les seves vides a reduir la seva capacitat i la dels seus familiars i amics per participar en activitats quotidianes com la feina, viatjar i socialitzar, a més, causa nombrosos efectes secundaris problemàtics, com fatiga, dolor, depressió, deteriorament cognitiu, problemes gastrointestinals i problemes per dormir.


El maneig i tractament de la malaltia renal té com a objectiu allargar la longevitat substituint la funció renal i brindant alleujament de la insuficiència renal independentment de l’eficàcia per al maneig general de la malaltia renal. Aquest enfocament centrat en la malaltia pot ser inadequat ja que no reflecteix satisfactòriament les prioritats i els seus valors. Les persones que viuen amb malaltia renal tendeixen, sobretot, a voler poder viure bé, mantenir el seu rol i funcionament social, mantenint a el mateix temps una aparença de normalitat i una sensació de control sobre la seva salut i benestar.

Consells per mantenir en bon estat els ronyons:

  • Fomenti hàbits de vida saludables; per a la cura i benestar dels nostres ronyons és fonamental realitzar una alimentació adequada.
  • Controlar el pes ajuda a prevenir la diabetis, les malalties cardíaques i altres condicions associades amb la malaltia renal.
  • Control i la seva pressió arterial i els nivells de sucre en sang, aquests són dos de les principals causes de malaltia renal crònica.
  • Mantingueu una hidratació adequada: per a la cura i benestar dels nostres ronyons és fonamental realitzar una alimentació saludable.
  • Eviteu fumar, el tabac és un factor de risc cardiovascular, i el ronyó és un dels òrgans que es veurà afectat per aquest motiu.
  • No prengui medicació sense control mèdic, hi ha medicació que pot produir dany renal.

Des del Departament de Salut Comunitària ens envien un vídeo que ha realitzat ALCER (Associació per la lluita contra les malalties renals) on expliquen què fan, com contactar-los i com poden ajudar a les persones afectades per malalties renals, a Sant Boi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.