Entrevistem el Marc Ibáñez, del Departament de Foment de l’Ocupació

El Marc Ibáñez Ferré, és un company que treballa a l'equip de Foment de l'Ocupació, concretament a la Masia Torre Figueres. Està contractat a través d'un Pla d'Ocupació. L'entrevista la vam fer el passat 5 d'octubre, a Cal Ninyo. Cliques?

 

I no és la primera vegada que ha estat amb nosaltres, abans va estar uns mesos fent les pràctiques de Sociologia de la Universitat i les va fer a la Unitat d’Assistència a la Planificació i Avaluació, després va tenir un altre contracte que ha allargat amb l’actual. És a dir, que entrevistem un jove que ja porta un temps amb nosaltres, i no el coneixem gaire fora dels que l’hem tractat. Té molta energia, i és pacient, respectuós, analític, implicat, obert, però deixem que ens ho expliqui ell a l’entrevista que li hem fet per a l’Ajuntagent.

 

Explica’ns el teu pas per l’Ajuntament, des de quan? Què hi has fet fins ara?

Vaig començar a l’Ajuntament amb un contracte de pràctiques de la Universitat de Barcelona.

Vaig arribar un dia a l’Ajuntament i li vaig dir al Policia de la porta: “Mira, que vull fer pràctiques, no sé on, ni en què, ni amb qui”.

I em van concertar una entrevista amb el Guti. Van passar els dies, vaig arribar a l’entrevista, em presento i la mateixa història: “que vull fer pràctiques, sóc sociòleg, però no sé ni on, ni de què.” I en aquell moment va donar la casualitat que passava el Llorenç, el cap de la Unitat d’Assistència a la Planificació i l’Avaluació. I el Guti va proposar que fos a la UAPA, em va explicar la dinàmica de l’equip.

Vaig acceptar. Van ser 7 mesos, des de novembre fins al maig, 2015 i 2016 i una experiència super enriquidora.

 

Què has estudiat?

Vaig estudiar la carrera de Sociologia a la Universitat de Barcelona i arran de les pràctiques a l’Ajuntament i sobretot amb el Pla Local de Joventut, em vaig adonar que la situació dels joves de Sant Boi en matèria laboral, era un tema que calia revisar.

L’Ajuntament estava fent moltes propostes amb Plans d’Orientació Laboral però calia veure si realment aquests projectes funcionaven i donaven cabuda a les necessitats dels joves de Sant Boi i finalment vaig fer el meu treball final de grau sobre aquest aspecte. Un estudi crític sobre els programes de l’Ajuntament, veure les coses bones que feien, quines no eren tan bones i la veritat és que va anar prou bé el projecte i és el que em va servir de trampolí per aconseguir la següent contractació.

 

Com vas viure el període de pràctiques?

Va ser una experiència super enriquidora. Pensa que a la Universitat aprens conceptes teòrics, i després tenir l’oportunitat d’aplicar aquests conceptes a la pràctica i veure que realment saps el que estàs parlant i que saps fer les coses, és una sensació d’autorealitzacio, i molt enriquidora bàsicament.

 

Ets de Sant Boi? Lligues aquestes pràctiques amb aquesta experiència sent santboià?

Si!. Clar, perquè veus els productes del teu treball que repercuteixen directament en el teu poble. I això vulgues o no, és molt complaent perquè tu treballes pel teu poble i els resultats de la teva feina acaben transformant el teu poble.

 

Què vas fer?

En aquell període de pràctiques vam portar com tres projectes estrella. Per una banda seria el Pla de Govern, fent una anàlisi de totes les propostes ciutadanes, veure com casaven amb la proposta política.

Per una altra banda el Pla Local de Joventut, vam renovar el Pla Local amb una sèrie de dinàmiques, amb grups de professionals, joves, amb unes mesures relacionades amb el Pla de Govern.

I finalment amb el grup Compromís, vam fer dinàmiques de participació del grup Compromís per veure la Salut de l’Organització.

 

Què et va aportar l’experiència de les pràctiques per a la teva professió?

Capacitat analítica, capacitat crítica, tècniques de recerca i d’investigació sociològica, tant quantitativa com qualitativa.

Això, tot un coneixement tècnic que abans no tenia i que he pogut completar gràcies a aquestes pràctiques, com fer entrevistes, grups de discussió, anàlisi d’enquestes, el SPSS…

 

Quina impressió et va causar l’Ajuntament? I la gent que hi treballem?

Clar, això és alguna cosa que salta a la vista! Perquè tu quan ho veus des de fora tens una imatge de burocràcia, d’un Ajuntament molt lent, o sigui, l’administració la veus lluny i en canvi quan entres dintre, veus que la gent realment treballa, que treballa de veritat i s’esforça i treballa molt bé.

T’adones que la gent és molt propera, no és aquella visió de l’administració llunyana que tens des de fora.

 

Es té consciència al carrer que l’administració local és l’administració més propera a la ciutadania?

Penso que no, penso que la gent del carrer veu l’administració com un ent llunyà de difícil accés que quan proves d’accedir comporta molta burocràcia. Però després quan ho intentes i realment entres dintre, veus que no és per res així. Que és realment l’administració local que es preocupa pels aspectes i els problemes del poble.

 

Comences a treballar cobrant, què feies? Era aplicable amb el que vas estudiar?

Vaig entrar i aquest contracte em va venir per la Garantia Juvenil.

Em van trucar de l’Oficina del SOC, que si estava interessat amb treballar a l’Ajuntament, i era un contracte de pràctiques, és a dir, que el meu salari era una mica més baix del d’una persona de la meva categoria, i era un contracte com de formació.

I vaig entrar al departament de Foment de l’Ocupació. Em aquest departament l’encàrrec que jo tenia era fer una diagnosi de la situació sòciolaboral de la gent de Sant Boi.

Un cop feta aquesta diagnosi, va sorgir una convocatòria europea, de Projectes de Programes d’Orientació Laboral Juvenil, i li vam dedicar gairebé el 100 % del meu temps a aconseguir aquesta subvenció, que finalment ens l’han donada.

 

Tot el que vas estudiar, i les pràctiques que has fet aquí, d’alguna manera queden culminades amb aquest treball o penses que no, que encara no estàs dedicant-te a la sociologia?

Sí, si que penso que m’estic dedicant plenament a la sociologia, tot i que clar, com sempre s’ha d’aspirar a més!

Totes aquestes pràctiques i tots aquests coneixements adquirits a l’administració i en aquest l’Ajuntament, els puc aplicar dia a dia a la meva feina.

 

Ha variat amb el que fas ara?

No, perquè ara bàsicament el contracte nou que tinc és la implementació d’aquest projecte que ens van donar en el contracte anterior. Estem fent tots els preparatius per iniciar-ho al més aviat possible i amb el màxim de garanties.

 

Ens pots descriure breument què és?

És un projecte que busca formar en aquelles activitats que més ocupació o contractació tenen els joves de Sant Boi, a 140 persones joves, normalment amb un nivell educatiu generalment baix, donar-los aquesta formació professionalitzadora, alhora que també se’ls dóna una formació en habilitats socials i en competències claus per garantir la inclusió social plena i també millorar els desequilibris que es poden produir entre els diversos barris de ciutat.

Per tant, és un projecte que per una banda té la capacitat transformadora de ciutat, per una altra banda empodera els joves del municipi i per una altra banda, té un retorn econòmic a l’Ajuntament amb això que 140 persones joves aconsegueixin feina i puguin adquirir hàbits de consum a la ciutat.

 

Per tant, de la manera que ho expliques, jo diria que la feina t’agrada, et satisfà…

I tant! I tant! Em sento super realitzat.

 

On estàs treballant, físicament?

Estic treballant a la Masia Torre Figueres, al costat de la Muntanyeta.

 

Què hi aportes en aquesta feina de la teva collita? Sociòleg, sent de Sant Boi, etc.?

Aporto capacitat analítica, coneixement del mercat laboral local, la meva pròpia experiència com a jove, i també la meva pròpia experiència com a resident d’un barri on els desequilibris són més greus, accentuats.

 

I si no tinguéssim límits, per fer la teva feina millor i tot anés rodat, què caldria?

Caldrien recursos econòmics, infrastructura per poder garantir… Clar, per poder formar, si volgués formar tota la població de Sant Boi, poder tenir totes les instal·lacions, poder tenir recursos humans per fer una prospecció empresarial de totes les empreses que tinguin potencial a Sant Boi…

Això, tenir recursos econòmics, recursos humans i infrastructures. Amb això ho quadraria tot.

 

I què feies abans, apart d’estudiar?

Abans d’estudiar treballava, perquè clar la carrera no es paga sola. Treballava sobretot de “reponedor” i d’atenció al client, coses així, treballs de matinada, perquè jo estudiava per la tarda.

Jo em llevava cada dia a les 4 del matí, per treballar fins les 10, 11 o 12h, després anar a casa, dinar, i per la tarda estudiar fins les 22 h de la nit. Això ho vaig fer durant tota la carrera, durant quatre anys.

I d’aquesta experiència: el sacrifici, la responsabilitat i l’organitzaciò. Perquè, clar també has d’estudiar, apart d’anar a classe has d’estudiar.

 

Què fas fora de la feina?

Ara començaré un màster la setmana que ve, en mercat de treball i intervenció sòciolaboral.

També participo en entitats sòcioculturals del municipi, com els Diables de Casablanca, i és fer una distribució de la cultura catalana arreu del territori. Faig de diable!. (Riu)

 

Què t’agrada de l’Ajuntament, com a grup de persones que donem vida les polítiques públiques properes a la ciutadania?

Des del meu punt de vista i la meva experiència, a mi el que m’agrada és la llibertat d’actuar. Jo tinc llibertat per escollir el millor enfocament que li puc donar a un projecte, què és el que vull estudiar, com el vull estudiar i com abordar la problemàtica. Això és el que més m’agrada, aquesta llibertat de poder estudiar el que vull i com ho puc fer.

 

I referit a l’Ajuntament com a corporació? Per exemple, comparar-lo amb l’empresa privada.

M’agrada la flexibilitat. Treballar a l’administració pública t’aporta una flexibililat que a la privada no la tens. Per exemple, tema d’horaris, de conciliació laboral i familiar, treball per objectius, tota aquesta flexibilitat a l’empresa privada és més difícil de trobar.

 

D’acord, i en l’aspecte relacional?

L’aspecte relacional, la gent. La gent que treballa allà té una capacitat d’anàlisi, capacitat de crear coses noves, una vocació cap al ciutadà que això jo penso que és l’important de l’administració pública: No oblidar mai que estem treballant cap al ciutadà.

 

Què milloraries de l’Ajuntament?

Potser el que milloraria serien els tempos. Aquests tempos que des que tu presentes un informe, o un projecte, fins que tens la confirmació o les correccions que has de fer o algo així, a vegades passa massa temps.

El que fa és que presentes una cosa et poses a treballar-ne una altra, i quan et tornen la resolució de la primera cosa, ja ha passat temps, ho has de tornar a revisar tot per tornar a agafar el fil del que estaves fent abans.

 

T’agradaria continuar treballant aquí?

I tant que m’agradaria!

 

Quina seria la feina que més t’agradaria fer?

El que estic fent ara, bàsicament! Disseny de projectes d’orientació laboral per a la gent del municipi perquè penso que el treball és vital a la vida d’una persona, sobretot en els aspectes de socialització i per sentir-se aquesta persona realitzada i plena. No tenir treball és difícil. Pots caure en l’estigmatització de la persona i això té uns processos psicològics que són bastant complicats de resoldre.

Per tant, això, m’agrada molt treballar en projectes d’orientació laboral per ajudar la gent a trobar feina.

 

Portes ja una mica de temps amb nosaltres, quina anècdota vols compartir?

Deixem pensar… A mí el que em xoca és que com sóc una persona jove, i l’apariència així amb les rastes i tal, moltes vegades quan entro als llocs em confonen amb els usuaris o les persones que vénen a fer ús de l’Ajuntament, no em reconeixen com a treballador i això em fa molta gràcia. Els primers dies la policia em deia: “Ei, ei, on vas?” I jo els deia: “No, és que sóc un treballador…!”

 

Alguna cosa que ens vulguis dir adreçat a treballadores i treballadors en general?

Sobretot això, que no hem d’oblidar mai que la nostra feina és cap al ciutadà de Sant Boi i que hem de treballar dia a dia per fer de Sant Boi una ciutat millor.

 

I penses que això no està a la consciència de tothom?

Sí, però és una cosa que hem de tenir present sempre!

Ara et faré unes preguntes curtes i ràpides per conèixer-te millor.

Quina seria la feina que ocupació preferida?

La meva ocupació preferida és fer de sociòleg. L’anàlisi de la realitat.

 

I fora de la feina, què? vol dir que sempre tens aquestes ulleres posades?

Sí, realment és que quan tens una formació professional és difícil treure’t aquestes ulleres.

 

Com et defineixes a tu mateix?

Jo em defineixo com una persona implicada socialment, amb preocupacions, amb voluntat de provocar canvis, capacitat analítica, lluitadora…

 

Quin és el teu tret característic?

Jo penso que és la creativitat. Això de buscar noves maneres, nous punts de vista, noves maneres d’abordar un problema…

 

Quin és el teu somni de benestar?

Viatjar! Tenir suficients diners com per viatjar per tot el món, i veure tots els països, conèixer diferents cultures.

 

A qui admires de la vida real?

A la meva família, als meus pares. Perquè no ho han tingut fàcil i tot i així sempre hem sortit endavant.

 

Què t’agrada més de la gent?

El somriure. Que sempre estiguin amb un somriure…

 

Què és el que no suportes de la gent?

El que no suporto és la hipocresia.

 

Quins dons naturals voldries tenir?

Major responsabilitat i millor capacitat d’organització. Perquè a vegades sóc una mica desastre, en això.

 

Quins fets t’inspiren més indulgència? Què perdonaries amb més facilitat?

Els errors. Si alguna persona comet un error, i és conscient que comet aquest error i si realment se’n penedeix, no tinc problema en perdonar-li.

 

Quin és el teu lema?

Sonarà una mica cutre, però és el Carpe Diem, el viu el dia a dia.

 

Què ens vols dir i que no t’hàgim preguntat? Adreça’ns unes paraules a les lectores i lectors de l’Ajuntagent.

No, el que t’he repetit abans, que hem de treballar dia a dia per fer de Sant Boi una ciutat millor.

 

Gràcies, Marc.

A tu.

2 respostes a «Entrevistem el Marc Ibáñez, del Departament de Foment de l’Ocupació»

  1. Marc,
    m’alegro d’haver fet possible les teves pràctiques a aquest ajuntament. Necessitem gent jove, preparada i compromesa com tu.

    Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.