Accents diacrítics i pronoms febles, canvis aprovats i tractats al Polònia de TV3

Han passat cent anys des de la publicació de la Gramàtica Catalana de Pompeu Fabra (1918) i el 24 de novembre de 2016 es va aprovar la Gramàtica de la Llengua Catalana (GIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans que en canvia part de l'ortografia i la gramàtica. Com que ja és d'aplicació, ens hem de posar al dia. Aquests 2 vídeos curtets del Polònia n'expliquen una petita part amb humor!

Tothom que llegim aquest article hem passat per l’aprenentatge de l’ortografia i la gramàtica catalanes més d’hora o més tard i més o menys intensament.  Així que ara toca posar-nos al dia dels canvis aprovats fa un parell d’anys a l’Institut d’Estudis Catalans, i que són vigents des del 24 de novembre de 2016.

A l’Ajuntament ja hem fet dues sessions de formació impartides pel nostre Servei Local de Català i ens han explicat a grans trets quins són aquests canvis, com s’ha d’aplicar, etc. i per fer-ho, han elaborat una presentació on desgranen els canvis més importants i cadascun té un vincle a les fitxes de l’Optimot, o a l’Ésadir i als diversos materials de consulta disponibles.

Aquesta presentació serà molt útil per anar-la consultant a l’hora d’escriure i aclarir els dubtes sobre l’aplicació dels canvis esmentats, així que la penjarem a l’Ajunta.net, a l’apartat Eines, amb els Recursos Lingüístics que ja hi tenim.

I com que són norma, cal aplicar-los!, en el mateix recurs que presentem hi ha dos vincles a vídeos del programa Polònia de TV3 que els van abordar amb humor i ho fa més fàcil i simpàtic.

Polònia – “La lista de Schindler” a Catalunya – (1:51′) Publicat 13.10.16

Polònia – El 012 i els pronoms febres – (1:18′) Publicat 09.03.17

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.