Coboi lab: Què és el Mètode 4-17?

Coboi lab és el laboratori d’innovació i experimentació pública per afrontar reptes socials de Sant Boi de Llobregat. En els últims anys, hem fet una aposta real cap a la investigació de noves metodologies per abordar reptes complexos.

Després d’una recerca exhaustiva, hem dissenyat un mètode transversal i transferible que guiï els processos d’ideació, disseny, prototipatge i testeig de solucions innovadores per donar resposta als reptes complexos, sempre des d’un enfocament col·laboratiu i multiactor.

Coboi lab ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona per investigar sobre metodologies existents en l’àmbit de la innovació social. Alhora, ha aprofitat la perspectiva pràctica brindada per l’Ajuntament de Sant Boi, analitzant els processos per donar resposta a reptes de ciutat concrets.

El Mètode 4-17 s’ha estructurat en 4 fases (Observació, Exploració, Pla d’Acció i Implementació), sent fidels a la investigació prèvia.

Fase 1 – Observació

Definim un repte de ciutat a partir d’un problema en el territori, i analitzem la capacitat de solucionar-ho de forma col·laborativa. Aquesta primera fase és clau per establir unes bases clares i augmentar les possibilitats d’èxit de tot el procés.

Fase 2 – Exploració

Identifiquem i integrem les diferents perspectives i interessos dels actors implicats en el repte de ciutat per unificar prioritats i definir una visió compartida.

Fase 3 – Pla d’Acció

Mapejant les solucions existents, comencem a idear i dissenyar de manera col·laborativa accions per a cada eix d’acció definit.

Fase 4 – Implementació

Dissenyem prototips de les accions prioritzades i planifiquem la seva implementació posterior. També decidim col·lectivament com mesurar els resultats, fer el seguiment i avaluar l’impacte les accions implementades.

El procés d’aquest mètode no és completament lineal i està dissenyat per anar-ne aprenent i poder iterar si s’escau. Amb aquest objectiu, és important observar i avaluar el procés en cadascuna de les fases per poder identificar el que no ha funcionat i reformular-ho.
 

Així doncs et convidem a adaptar el mètode i utilitzar-lo en el teu propi context. T’animem a que ens facis arribar comentaris a fi d’anar ampliant el mètode a noves circumstàncies i modificar-lo per a que sigui més fidel a la realitat i als casos pràctics. 
 

El Mètode 4-17 està disponible en format pdf a la web (descarrega-ho aquí), i també hi ha la possibilitat d’obtenir-ho en format físic si es sol·licita. A més, hem dissenyat una guia de butxaca del Mètode buscant la practicitat i senzillesa en el propi moment d’abordar reptes complexos. Per qualsevol demanda, dubte o aclariment, no dubteu en contactar-nos.
 

#Mètode417

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.