Commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades: Campanya #Versos Refugiats

Les companyes i companys de la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau, Mediació i Restauració Comunitària ens demanen que donem un cop de mà amb la difusió d'una activitat que han coorganitzat amb Can Castells Centre d'Art i la col·laboració del rapsode santboià Cysko Muñoz per commemorar, com fem des de fa ja quatre anys, el Dia Mundial de les Persones Refugiades.

El tancament dels centres educatius i l’impediment de fer activitats amb gent els ha portat a replantejar tota l’activitat, però han intentat conservar l’essència: una proposta participativa i artística per fomentar la reflexió i l’empatia sobre el dret d’asil que combina l’acció individual amb el treball conjunt i col·laboratiu. #VersosRefugiats és la proposta amb la qual commemorarem el 20 de juny a Sant Boi.

Un any més el 20 de juny, #DMPR2020 (Dia Mundial de les Persones Refugiades 2020), ens convoca com a Ciutat Refugi a reivindicar el dret d’asil. Ho fem en aquest moment històric, convuls i dolorós que ha generat el covid-19 i que ha fet encara més paleses les desigualtats, tot agreujant la situació de vulnerabilitat en què es troben milions de persones arreu del món, i molt en especial als 70 milions de persones que segons dades de l’ACNUR es troben desplaçades de manera forçosa.

 

Desconfinem la veu i l’expressió per reivindicar el dret d’asil, és una proposta participativa per portar poesia i art als barris de Sant Boi per tal de generar empatia i reflexió sobre el fet del refugi.

 

Aquesta crida vol omplir les xarxes i que es fa plàstica en sis grafitis/murals que es realitzaran en sis barris de la ciutat, com una manera de materialitzar aquests versos i així donar-los espai i visibilitat, gràcies a la col·laboració de dotze joves grafiters/es i muralistes de la ciutat que van iniciar la seva col·laboració amb el Can Castells Centre d’Art en el marc del projecte Art Taboo i actualment estan participant en el projecte “Sigue al conejo blanco”.

 

#VersosRefugiats s’adapta a les restriccions de moviment del context actual combinant una programació d’activitats online amb una proposta d’acció perquè a partir del dia 5 de juny les xarxes s’omplin de versos sobre el dret d’asil.

Per dinamitzar aquest procés creatiu i comunicatiu, es proposa participar en un joc que, a partir d’una tirada de daus a l’atzar, genera unes paraules. Aquestes són el punt de partida d’un vers lliure que ha de crear cada persona que hi participi i que ha de difondre a les xarxes amb els hashtags #DMPR2020 i #VersosRefugiats. En aquest vídeo s’explica la proposta. Durada d’1:09’.

 

La Campanya #VersosRefugiats comptarà també amb els versos seleccionats per persones refugiades usuàries de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat que es compartiran durant la setmana del 15 de juny. De tots els versos recopilats se’n seleccionaran dotze per materialitzar-se en murals en els barris de la ciutat i en els aparadors laterals de l’Ajuntament.

 

Més activitats en paral·lel a partir del 15 de juny

  • Exposició virtual Refugiades de lluny i de prop de l’Associació Catalana per la Pau,
  • Projecció de la pel·lícula Fuego en el mar de Gianfranco Rosi (guanyadora de l’Os d’or del Festival de Berlin de 2016) a través d’una col·laboració de Cinebaix que permetrà veure la pel·lícula online entre els dies 18 i el 21 de juny
  • Especial informatiu, el 19 de juny, a Ràdio Sant Boi (13h i 20h a l’FM 89.4), que comptarà amb la participació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

La proposta sorgeix d’una col·laboració de la Unitat de Cooperació, amb el Can Castells Centre d’Art i el rapsoda santboià Cysko Muñoz. Compta amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i el suport de la Diputació de Barcelona.

Al seu web trobarem més informació sobre la Campanya #Versos Refugiats.

Una resposta a «Commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades: Campanya #Versos Refugiats»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.