Compartim… RECURSOS! – 10

Ja som en plena Fase 1 de la desescalada… bon senyal, ho estem fent bé! I hem de continuar així, fent tot el que calgui per prevenir i conservar la salut, la nostra i la de les persones del nostre entorn: com portem l’anar amb mascareta?. Continuem publicant més recursos per compartir, aquí tenim la 10a edició, amb idees, propostes, continguts que encara ens poden acompanyar una mica més de temps. Gràcies per mirar-los i compartir-los. Junts ens en sortirem! Cuidem-nos molt!

 

 

 

 

 

 

 

Continguts que trobarem en aquest post:

ACTIVITATS

 • L’AgendaSB.info i destacats: L’esperit de la Cursa Popular ens acompanya!, Vols conèixer de prop les abelles?
 • Sant Boi en Fase 1
 • Publicació de les fotos rebudes de la crida Comparteix la primavera!
 • Coneix el riu. Vegetació de ribera, del Web del Museu del Ter
 • Antoni Bassas entrevista a Xavier Sala i Martin. Al Diari ARA
 • El TNC a casa – La Biblioteca del TNC: William SHAKESPEARE, Ricard III
 • Article El secreto de la mejor ensaladilla rusa
 • Visita virtual a la Casa Blanca a Washington, EEUU
 • Els 40 pobles més bonics d’Europa, de Descubre Europa
 • Dansa: Nutcracker! (El Cascanueces) de la New Adventures Dance Company
 • Cirque du soleil, 5è programa: Alegría, KOOZA i Mystère
 • Cicle Dies curts al Youtube de la Filmoteca. Amb Corpo preto i Ser de luz, de Diana Toucedo
 • El joc de l’oca del confinament, de L’Ham
 • Explora el cel des de la finestra o el terrat amb StarWalk
 • Exercicis aeròbics per a població major de 55 ans del Canal Salut 360, nivell intermig
 • 5 píndola de DIBA «Cuida’t la salut a través del moviment»: Respirem vida. Centrem-nos
 • 3a Sessió de Qi Gong. Des del Shaolin Temple Europe, a Alemanya.

IDEES, CONSELLS, SOLUCIONS

 • Campanya Happy hour? de la Regió del Véneto (Itàlia)
 • Utopías: para salir del presente, conferència d’Antonio Rodriguez de las Heras al TEDxUPValència
 • Àudio: Salut emocional per a la vida quotidiana

EMOCIONS

 • Macaco – Sanadoras Voluntades. Cançó solidària als professionals sanitaris
 • Stay Homas- Ta tudo bem (XXVIII)
 • Grup Yorum – Bella Ciao (Live a Istanbul)

RIURE i SOMRIURE

 • Anem en compte a les videoconferències…
 • I Gotta Wash My Hands!, The Fab Four versionen I Want to Hold Your Hand de The Beatles
 • Fight The Virus, Alvin Oon versiona de The Sound of Silence de Simon & Garfunkel

 

ACTIVITATS – (20)

 

L’AgendaSB.info: De moment, enlloc com a casa, va actualitzant continguts, descobrim quins hi ha de nous! D’aquesta setmana en destaquem: L’esperit de la Cursa Popular ens acompanya!, Vols conèixer de prop les abelles?

 

 

 

Sant Boi en Fase 1. A la Portada del web tenim aquesta informació. En aquesta fase, la mobilitat està permesa, per a les activitats autoritzades, dintre de la mateixa regió sanitària.

La regió sanitària a la qual pertany Sant Boi és la Metropolitana Sud, formada pels municipis de les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès. També en forma part l’Hospitalet de Llobregat. Clica aquest vincle per llegir tota la informació, hi ha el vincle al Departament d’Interior, on està més ampliada i es resolen dubtes.

 

 

 

Publicació de les fotos rebudes de la crida de l’Ajuntament: Comparteix la primavera!

Són al Flickr de l’Ajuntament! L’enllaç també el trobarem a la Portada del web. N’hi ha quasi 100…

 

 

 

Coneix el riu. Vegetació de ribera. Contingut del Web del Museu del Ter

Les vores de riu tenen la seva pròpia vegetació, que s’anomena vegetació de ribera. Forma una sanefa característica que va resseguint el curs del riu. Els boscos de ribera tenen una gran diversitat de flora i de fauna. Aquesta vegetació té un important paper a l’ecosistema com a: refugi d’animals i plantes, corredor biològic o connector ecològic, font d’aliment per a l’ecosistema, filtre de contaminants de l’aigua, etc.

https://coneixelriu.museudelter.cat/vegetacio-de-ribera.php

Aquí tenim la Clau dicotòmica per a poder identificar la vegetació de ribera

Podem descarregar el PDF: https://coneixelriu.museudelter.cat/docs/vegetacio_web.pdf

 

 

 

Antoni Bassas entrevista a Xavier Sala i Martin. Del Diari ARA, del 10 de maig

Antoni Bassas publica l’entrevista amb el professor d’economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martín.

Podem dir que “aigua passada no mou molí!”, però aquesta conversa paga la pena escoltar-la perquè hi ha l’anàlisi i moltes reflexions i opinions sobre el què ha passat, d’on veníem, quines eren les condicions polítiques, econòmiques, històriques i socials, i les previsibles situacions locals i mundials que es poden donar a partir d’ara.

En resum, no deixen de ser opinions d’aquest expert que ens agradarà més o menys, crític i optimista alhora, però ens porten a tenir en compte uns quants aspectes de la “nova normalitat” que ens encalça i poder tenir més consciència de cap on volem anar. Vídeo de durada de 48:15’

 

 

 

El TNC a casa – La Biblioteca del TNC

Dins de l’apartat del TNC a casa, hi trobarem la secció de la Biblioteca. És d’obres de teatre, de clàssics, hi ha una selecció molt interessant i no és molt àmplia, però hi ha obres que paguen la pena. Reproduïm l’estructura que ens hi trobarem i hem triat un exemple per posar el cuquet…

William SHAKESPEARE, Ricard III

Ricard III. L’ascensió imparable d’un ésser marginat a causa de les deformitats físiques, que amb el seu afany insaciable de poder arribarà a ocupar el tron d’Anglaterra fins que s’acabarà trobant atrapat en el remolí dels seus propis buits, disposat a oferir tot el regne per un simple cavall que li permeti continuar la seva lluita.

William Shakespeare. Fill d’un guanter i comerciant de pell, fusta i llana, és molt probable que estudiés a la Grammar School de Stratford, i posteriorment es fes actor per esdevenir després dramaturg. Després d’actuar durant tres anys en la companyia «del Camarlenc» a The Theatre, va començar a escriure les seves grans obres teatrals. Amb la mort de la reina Elisabet l’any 1603, la companyia «del Camarlenc» va passar a tenir el rei James I com a patró, esdevenint així «Els homes del rei».

Llegeix aquí el llibre

En acabar de llegir l’obra de teatre hi podem trobar altres textos relacionats amb el llibre per continuar aprofundint en l’autor/a o obra que hem triat.

 

 

 

Revista ON BARCELONA d’El Periódico, article Cata Mayor: El secreto de la mejor ensaladilla rusa

El xef Carles Abellan ensenya a Pau Arenós els secrets de la tapa guanyadora a la sèrie ‘Cata Mayor’.

Ja arriba el bon temps, i comencem a menjar coses més lleugeres. Un gran clàssic a la cuina quotidiana és aquest plat, però quines són les claus que fan especial la que prepara Carles Abellan? Els petits secrets que ens descobreix la poden convertir en extraordinària, vols saber què hi posa i com ho fa? A més de llegir l’article del 10.12.18 i actualitzat el 3.05.19 de la secció de la revista OnBarcelona / Cata Mayor del qual n’annexem el vincle, podem veure el vídeo de com la cuina. Durada de 3:01’’

Per llegir l’article complet: https://www.elperiodico.com/es/onbarcelona/cata-mayor/20181210/mejor-ensaladilla-rusa-espana-tapas-24-cata-mayor-7181648

 

 

Visita virtual a la Casa Blanca a Washington, EEUU

La Casa Blanca (The White House, en anglès) és la residència oficial i principal centre de treball del president dels Estats Units. L’hem vista en infinitats de pel·lícules, però ara podem veure-la sense cap context, tal com és en realitat. Això sí, virtual!

El projecte va ser ideat per George Washington i construït en 1790 sota la direcció de l’arquitecte d’origen irlandès James Hoban, en estil Neoclàssic. El president George Washington, juntament amb l’arquitecte de la ciutat, Pierre Charles L’Enfant, va escollir el lloc on es construiria. Mitjançant un concurs es va triar a l’arquitecte, nadiu de Dublín.

Com el seu nom indica, és un edifici blanc localitzat a la Pennsylvania Avenue, al núm. 1600, al nord-oest del Districte de Columbia. Projectada durant el primer mandat de George Washington, l’edifici va ser inaugurat per John Adams en 1800. Formalment, l’edifici va rebre els noms de Palau Presidencial, la Mansió Executiva, fins que el president Theodore Roosevelt el 1902 va proposar a Congrés que adoptés oficialment el nom de «La Casa Blanca».

 

Clica aquí per entrar a La Casa Blanca: https://www.google.com/maps/@38.89768,-77.0361909,2a,75y,277.82h,78.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sClt31vM2azhcBcEBrrIWtw!2e0!7i13312!8i6656

 

 

 

Els 40 pobles més bonics d’Europa, de Descubre Europa

Els pobles més bonics d’Europa mostra els llocs preferits en les llistes dels viatgers i viatgeres. Qui pensi que aquests pobles tenen més aspectes en comú que trets que els diferencien és perquè potser encara no ha viatjat prou. Des dels pintorescs enclavaments costaners fins als entranyables paratges de muntanya, cada un dels pobles més bonics d’Europa proposats en aquest vídeo es caracteritza per una identitat única. Ara que encara no podem viatjar, mirar aquests imatges ens canviarà l’horitzó o ens inspirarà a través de la bellesa que hi contemplem. Estan ordenats alfabèticament. Vídeo de 14:50’

Més info a: https://www.descubreeuropa.com/los-pueblos-mas-bonitos-de-europa/

 

 

Dansa: Nutcracker!. El Cascanueces

Producció de Matthew Bourne del clàssic ballet de Tchaikovsky de 1982. Durada d’1:27:12’

Més info a: https://yomequedoencasa.abonoteatro.com/el-cascanueces-de-matthew-bourne/

 

 

 

Cirque du Soleil. Programes especials de 60 minuts.

Una mica més d’El Circ del Soleil amb la tria dels seus shows, aquest és el darrer que tenen en línia. Són programes d’una hora aproximada de durada amb el millor del millor, des de la comoditat de casa nostra.

Cinquè programa. Estrenat el 23 d’abril de 2020. És la gravació realitzada en directe del show Alegría, KOOZA, Mystère i més!

Més info a: https://www.youtube.com/watch?v=1RDoJp1Sea8

 

 

 

Cicle Dies curts al Youtube de la Filmoteca: Diana Toucedo. Publicació del 20.05.20

La cineasta Diana Toucedo (Redondela, 1982) es va formar a l’ESCAC en l’especialitat de muntatge i va cursar el Màster de Teoria cinematogràfica contemporània de la Universitat Pompeu Fabra. Com a directora, Diana Toucedo ha fet el salt al llargmetratge amb Trinta lumes (2018) després d’una prolífica producció en el curtmetratge.

Corpo preto i Ser de luz es caracteritzen per la seva detallada elaboració en el procés de muntatge. En aquests curtmetratges Diana Toucedo se centra en resignificar les imatges reubicant fragments de les pel·lícules següents: Límite, del director d’avantguarda Mario Peixoto, Ist de Gustav Deustch, El negro que tenía el alma blanca de Segundo de Chomón i Preludes 1-6 de Stan Brakhage.

 

Corpo preto (Diana Toucedo, 2016). Disponible fins al 3 de juny. Durada del vídeo 7:54’

Ser de luz (Diana Toucedo, 2009). Disponible fins al 3 de juny. Durada del vídeo 5:50’

Més info a: https://www.filmoteca.cat/web/ca/article/dies-curts-diana-toucedo

 

 

 

El joc de l’oca del confinament. De L’Ham

L’oca del confinament és un recurs de l’educació física creat i ideat per aquest compte d’Instagram @recursosef. Agraïm la creació i compartir-lo amb la llicència Creative Commons.

Descarrega el joc aquí

Més info a: https://www.lham.net/el-joc-de-loca-del-confinament/

 

 

 

Explora el cel des de la finestra o el terrat amb StarWalk

Star Walk és una app per a dispositius mòbils i tauletes que permet explorar les estrelles, planetes, constel·lacions i cometes o satèl·lits en temps real enfocant el dispositiu cap al cel. És un atles interactiu molt complet i gratuït. Tot el que s’ha de fer és dirigir el dispositiu cap al cel estrellat i milers d’estrelles, constel·lacions, planetes, satèl·lits, planetes nans i cometes estaran al nostre abast.

Les dades astronòmiques i la tecnologia s’han unit en una aplicació senzilla i summament atractiva que mostra el cel estrellat tal qual el veiem des de la nostra ubicació i exactament a la mateixa hora. Instal·lable en dispositius IOS o Android.

En aquest vincle hi ha més info i un vídeo de demostració de com s’ha de fer: https://activitum.cat/actividades/explora-el-cel-amb-star-walk-2/

 

 

 

Exercicis aeròbics per a població major de 55 ans (Nivell intermig) – Canal Salut 360 – Vídeo de 36:58’

En aquest vídeo trobarem exercicis aeròbics amb música, amb baix impacte, dissenyats per a població més gran de 55 anys, i que realitzin activitat física de manera regular.

 

 

 

Reprenem les píndoles de DIBA, «Cuida’t la salut a través del moviment»: píndoles d’activitat física per a la gent gran

La vida i la salut es manifesten a través d’una àmplia respiració que s’adapta a totes les circumstàncies de la vida. Amb la respiració acompanyem la vida i expressem com ens sentim, com és la salut del nostre cos físic. Som un cos-ment. En aquest vídeo, l’Ofèlia Gusi, llicenciada en Ciències de l’Educació Física i l’Esport, especialitzada en serveis d’activitat física per a la gent gran, ens ensenya uns exercicis perquè posem consciència sobre com funciona la nostra respiració com a moviment espontani.

5. Respirem vida. Centrem-nos. Vídeo de 17:31’

 

 

 

Tercera sessió de Qi Gong: Ba Duan Jin (del Mestre Shi Heng Yi). Des del Shaolin Temple Europe, a Alemanya. Durada 12:35’

Més info a: https://www.youtube.com/watch?v=UDVPsRJODmE&feature=emb_logo

 

 

 

IDEES, CONSELLS, SOLUCIONS(3)

Campanya Happy hour? de la Regió del Véneto (Itàlia), per advertir dels perills de relaxar les mesures d’higiene, seguretat i distanciament social durant la desescalada. No podem baixar la guàrdia! – Video de durada 0:56’

 

 

 

Utopías: para salir del presente | Antonio Rodriguez de las Heras | TEDxUPValència

Sovint les utopies es consideren somnis, propostes irrealitzables, fins i tot enganys, però i ¿si fossin necessàries per sortir del present per tenir una actitud crítica i una motivació creativa per remoure el que està establert? Les utopies reflecteixen la manera en què ens situem en el temps, com interpretem el futur, el present i el passat. Avui s’atén més a les distopies que a les utopies, per què?. Vídeo de 16:22’

 

 

 

Àudio: Salut emocional per a la vida quotidiana (Durada 50:41’)

En aquesta xerrada es tracta sobre les emocions, quines tenim i com ens poden ajudar en la nostra salut. També parla sobre què és l’estrès, descriu la diferència entre l’estrès positiu, que ens ajudarà a afrontar nous reptes, i un estrès que no és favorable. Aprendrem diferents eines per gestionar les nostres emocions i poder-les comprendre en el nostre dia a dia. A càrrec de Montserrat Amorós, Psicòloga, Coordinadora del GT de Psicologia positiva del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC).

Clica aquí: https://www.ivoox.com/salut-emocional-per-a-vida-quotidiana-audios-mp3_rf_29886166_1.html

 

 

 

 

EMOCIONS(3)

 

Macaco – Sanadoras Voluntades. El cantant Macaco dedica una cançó solidària als professionals sanitaris.

Tots els ingressos derivats de la reproducció de la cançó i el videoclip en les plataformes digitals, així com els drets d’autor, seran cedits a un projecte de recerca de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques en el camp de la COVID-19, a través de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que també ha posat en marxa la campanya #siempreadelante. Si volem fer una donació directa a aquest projecte d’investigació entrem a https://www.amicsdelhospitaldelmar.org/

 

 

 

STAY HOMAS- Ta tudo bem (XXVIII) – Vídeo de 2:45’

 

 

 

Grup Yorum – Bella Ciao (Live a Istanbul)

Fem volar aquesta cançó Bella Ciao per fer pujar les reproduccions a Youtube d’aquesta banda. Dos dels seus músics han mort a Turquia de vaga de fam el darrer mes.

El Grup Yorum és un grup musical que defensa les llibertats contra l’autoritari govern turc, que els ha empresonat acusats de banda terrorista. En homenatge als seus dos components que han lluitat fins al darrer minut de les seves vides per les llibertats dels éssers humans, diversos músics i artistes s’han afegit a l’escenari i canten junts amb els milers d’assistents. Vídeo de 2:33’

 

 

 

 

RIURE i SOMRIURE(3)

 

 

Anem en compte a les videoconferències… Aquí en tenim un clip d’una al qual un participant no està al cas que té la càmera oberta, i precisament no ho havia d’estar encara!

 

Hi ha unes quantes cançons de sempre versionades amb lletres actuals: Covid 19. Aquí en tenim un parell de clips:

I Gotta Wash My Hands! – The Fab Four ens recorden que “rentar les mans salva vides”. Versionen I Want to Hold Your Hand de The Beatles de 1964 – Durada de 2:30′

Més info a: https://www.youtube.com/watch?v=OxOJ7hh3H-I

 

 

 

Fight The Virus – Alvin Oon | Paròdia de The Sound of Silence, (Simon & Garfunkel – 1964) – Durada de 3:15′

Més info a: https://www.youtube.com/watch?v=jhFbdpjjG8M

 

Cuidem-nos molt!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.