De l’antic Ulls de la Ciutat al nou GEOVISOR

Fa uns mesos vam anunciar que renovaríem totes les aplicacions GIS i el futur ja ha arribat! Ja és disponible la nova Cartonet des d’on es pot accedir a tots els serveis de cartografia.

Durant molts mesos hem estat treballant des del departaments d’Informació de Base i d’Informàtica, conjuntament amb l’empresa Nexus per tal d’oferir aquests nous productes i serveis. Per a poder dur a terme aquesta actualització d’aplicacions ha calgut actualitzar softwares, crear el nou servidor srv-gis103, programar les noves aplicacions i reestructurar tota la cartografia en diferents usuaris per poder treballar des de diferents entorns (web, gis i autocad) i diferents departaments.

I quines són aquestes noves aplicacions?

 

El Geovisor

El producte estrella és el Geovisor, que substitueix l’antic i ‘estimat’ Ulls de la Ciutat. Des del Geovisor es poden veure totes (si, totes!) les capes de cartografia que estan compartides a la base de dades Oracle. Sempre que consultem dades al Geovisor, estem consultant l’última versió d’aquestes dades!!! Fantàstic, oi?

El Geovisor permet carregar capes individualment (botó llista de capes) o bé carregar alguns mapes ja predefinits (botó catàleg de mapes). Un cop carregades i marcades com a visibles, aquestes capes d’informació permeten diferents funcionalitats, com ara veure la taula d’atributs, fer seleccions, consultar elements determinats… També podem exportar d’un àmbit en concret la cartografia de base.

Conserva moltes de les funcionalitats de l’antic Ulls de la Ciutat, com ara els filtres temporals (per exemple, podem veure els expedients actius d’avui) i n’incorpora de noves, com que ara es pot dibuixar mínimament sobre el plànol per poder fer algunes indicacions i imprimir-lo.

De cara a setembre i octubre hi ha programada una formació que estarà enfocada a aprendre a fer anar el Geovisor amb totes les seves opcions, trucs i secrets. També en prepararem una d’específica pel col·lectiu de policies.

 

Altres aplicacions de la Cartonet

Des de la Cartonet podem accedir a visors de dades on només podem consultar, de manera més dirigida i clara, les capes d’Activitats, el Parcel·lari, el Planejament amb la simbologia de l’AMB, el Plànol Ciutat, els Vèrtex topogràfics i les Zones escolars.

 

Gestor d’Expedients i Portal d’Expedients

Fins ara per tal de dibuixar un expedient des del gestor s’obria el portal d’Ulls de la Ciutat. Ara l’aplicació que s’obre és la del Portal d’Expedients. Els usuaris i usuàries del Portal d’Expedients ja han rebut la formació específica per desenvolupar la seva tasca, però si algú necessita un cop de mà, no dubteu en trucar-nos, extensió 340.

 

Gestió d’inventaris

Abans hi havia algunes dades, com són l’inventari de plaques de carrer i l’inventari de guals que s’estaven mantenint des d’Ulls de la Ciutat. Ara mateix aquests inventaris s’hauran d’editar des de portals específics al qual només tindran accés els seus gestors/es. Per consultar les dades d’aquests inventaris es pot fer des del Geovisor. En breu passarem la informació de com mantenir els guals als gestors/es.

 

I la ciutadania? Tot això ho pot veure des de la web?

La ciutadania pot accedir a alguns dels nostres visors de dades, com ara el Plànol Ciutat o el Planejament, però en versió reduïda. El Geovisor també estarà disponible en breu pels ciutadans i ciutadanes, on podran consultar algunes de les capes d’informació, no totes.

 

Reestructuració de dades

A més de totes aquestes novetats a les aplicacions, cal destacar la reestructuració interna de la base de dades, a nivell d’usuaris i de capes, que s’ha fet aprofitant el canvi de versió. Això fa que els usuaris GIS puguin gestionar amb més autonomia i claredat les seves capes, però caldrà que actualitzin la manera d’accedir a la base de dades. Un cop tingueu el nou accés trobareu que totes les capes estan organitzades diferent. Hem preparat un document perquè pugueu comprovar les equivalències entre l’antiga i la nova organització de la base de dades. El trobareu en aquest directori comú: L:\Cartografia\Migració 2017\

 

Incidències i suggeriments

Sabem que hem canviat moltes coses i que encara no totes funcionen com voldríem. Degut a la magnitud del canvi us demanem la vostra col·laboració fent-nos arribar les incidències i els errors que trobeu.

D’altra banda agrairem també les aportacions de millora que ens pugueu fer per acabar d’afinar i definir l’evolució dels nous productes.

Les noves aplicacions estan optimitzades per Firefox, per aquesta raó si teniu algun problema us aconsellem fer servir aquest navegador i ens passeu la incidència.

Els problemes de connexió des de la masia Torrefigueres ja estan resolts.

Per a qualsevol aclariment contacteu amb nosaltres, Maria Soto al 340, Maria del Mar Colillas al 160 o amb els operadors d’Informàtica al 247.

 

2 respostes a «De l’antic Ulls de la Ciutat al nou GEOVISOR»

  1. El poc que visualitzat em sembla una molt bona eina. Enhorabona Maria!!!! Ens veurem a la formació!

    1. Gràcies Carolina! Ens veiem a la formació, però si necessites resoldre algun dubte abans, avisa’ns i t’expliquem el que calgui 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.