DLT4EU, llavor d’un circuit d’economia circular a la ciutat

El projecte europeu de reutilització d’equips informàtics amb tecnologia DLT finalitzat amb èxit

La darrera notícia que vam tenir de la nostra participació al projecte DLT4EU era la imminent immersió en l’acceleradora de 6 mesos que ens havia de facilitar col·laborar en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia DLT per al nostre objectiu: la reutilització d’equips informàtics i la seva traçabilitat.

La tecnologia DLT ens havia de permetre:

  • Garantir la transparència i qualitat dels equips en el seu tractament
  • Realitzar el seguiment del recorregut dels equips des del seu recondicionament fins al reciclatge final
  • Obtenir dades d’ús dels equips per a mesurar l’impacte en termes econòmics i mediambientals, al recórrer a equips recondicionats i no de nous

I així ha estat.

Per una part, hem participat en 3 esdeveniments virtuals, tres jornades organitzades des d’Amsterdam, Londres i Barcelona, pensades per facilitar la col·laboració dels equips (en el nostre cas, amb l’empresa catalana eReuse), l’avenç en el desenvolupament de les propostes, la formació en temes claus per al creixement de les propostes des de múltiples perspectives (tecnològica, finançament, legal, comunicativa, etc.) i el feedback permanent de persones expertes per a la millora dels projectes.

De l’altra, des de Sant Boi, amb el suport de l’empresa eReuse, s’ha pogut:

  • Esborrar les dades de les 33 unitats què disposàvem, i certificar a la DLT com s’ha dut a terme.
  • Verificar l’estat dels equips, i certificar-ho a la DLT per tal de comparar i fer el seguiment en el temps del nivell d’usabilitat i operativitat.
  • Registrar els equips i els seus components a la DLT, de tal manera que tinguéssim un inventari rigorós i transparent sobre les característiques dels equips que anirien a parar a mans d’alumnat amb menys recursos econòmics.
  • Dissenyar un format de conveni singular per fer efectiu la cessió temporal d’aquests equips als centres educatius i per extensió a l’alumnat, inclosos criteris socials i educatius per a la seva distribució i fent explícit l’interès per generar dades d’ús per a la mesura de l’impacte del projecte, to respectant la privacitat de les usuàries finals.
  • Adquirir els components necessaris (teclat, monitors, ratolins) per mitjà d’empreses socials de recondicionament d’equips informàtics per tal de tenir lots complets llestos per a ser lliurats.
  • Adjuntar els equips recondicionats a una partida més gran d’equips nous destinada als centres educatius.
  • Lliurar finalment els equips als centres educatius.

 

Per a fer-ho possible, hem comptat amb la participació de l’Óscar Martínez per fer tota la tasca més especialitzada (esborrament de dades, registres i inventari, actualització amb software lliure, neteja interna i externa d’equips, reposició d’elements), amb la col·laboració de 2 alumnes en pràctiques de l’Institut Marianao; del David Coca, l’Albert Gutiérrez i el Xesco Montañez, per a l’adquisició de tots els components necessaris i la coordinació del lliurament amb els centres educatius; de l’Antònia Clara Pons, per a la validació d’aquesta tipologia de conveni i de l’empresa municipal Igualssom, per col·laborar en el repartiment dels equips a aquests centres educatius.

Ara ens caldrà generar les dades d’ús dels equips per a estimar l’estalvi econòmic i d’emissions de CO2 que ha suposat recondicionar i socialitzar aquests equips i fer un balanç final de l’experiència per valorar si volem seguir fent créixer un entramat local d’economia circular. Afegir actors del territori a aquest circuit ens permetria facilitar la reutilització d’equips informàtics a la ciutat. La vinculació de moltes altres persones i organitzacions en la donació d’equips, la generació de nova activitat formativa i econòmica, i un augment de la preferència de persones, organitzacions i institucions a adquirir productes recondicionats enlloc de nous pot significar un nou impuls per aquest projecte d’economia circular.

Per a més informació, disposeu d’aquests enllaços:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.