
Per què i qui ho ha treballat?
Inicialment es va plantejar la modificació del ROM per la necessitat de fer una nova regulació de la participació ciutadana, per aquest motiu l’alcaldessa va crear una comissió de treball formada per tots els i les portaveus dels partits polítics amb representació a Sant Boi, els regidors de Noves Formes de Participació, Dani Martínez, de Transparència, Marc Aguilà i el tinent d’alcalde de Governança i Qualitat Democràtica J.A. Tamayo, el secretari general de l’Ajuntament, Ramon López, així com una representació tècnica de suport formada per Francesc Gutiérrez, A. Xavier Fernandez i Llorenç Fernàndez.
Les sessions de treball es van allargar prop d’un any, amb la presencia quasi continuada de pràcticament totes les forces polítiques (qui menys va poder assistir van ser els portaveus de PP i del PDCat) i van tenir lloc en diferents ubicacions: Biblioteca de Can Torrents, jardins de Can Castells, Casa de la Vila…
En què varia el nou ROM?
Els debats es van centrar en els temes següents:
- Reducció i simplificació de les remisions a altres normes. El text s’adapta als canvis del marc normatiu. I en especial el que es refereix la publicitat de les sessions de la Junta de Govern i l’aplicació de la legislació de transparència.
- Participació Ciutadana, es regularà en un reglament específic
- Participació dels grups municipals en els òrgans de govern (Definició moció/prec…)
- Síndic de Greuges, meses de contractació i altres òrgans complementaris
- Regulació dels òrgans directius, com la Gerència.
Destaca un canvi important en la regulació de la figura de les propostes d’actuació i les mocions, que atorga capacitat executiva als grups de l’oposició. Ja que fins ara, l’oposició només podia presentar mocions, a partir de la modificació també podrà demanar que es facin actuacions i el govern les haurà d’estudiar, com a mínim.
També s’ha regulat l’ús de la video acta, aquestes gravacions tindran valor d’acta. I la possibilitat de fer sessions a distància o videoconferència, en casos especials i determinats.
Es deixa als reglaments específics el cas de la Sindicatura de Greuges i la Participació Ciutadana, abans molt regulades dins del ROM.
La gerència, com a òrgan complementari, surt també del reglament, i si en calgués seria potestatiu.