Entrevistem al Daniel Martínez, regidor de Participació, Transparència i Bon Govern, Transició Energètica i Hídrica i Tinença i Benestar Animal

El Daniel Martínez Redondo és regidor a l’Ajuntament de Sant Boi, forma part del Consistori 2019-2023. En aquesta entrevista explica aspectes d’aquesta legislatura, i ens parla de diferents aspectes de les seves regidories. També comentem en quin punt es troba actualment el Pacte de Ciutat. Aquesta entrevista la vam fer el 15 de juliol, al seu despatx de l’Ajuntament.

Per començar a presentar-lo, hem transcrit què posa d’ell al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Sant Boi:

Regidor de:

 • Medi Ambient, Sostenibilitat i Salut

                        – Transició energètica i hídrica

                        – Tinença responsable i benestar dels animals

 • Alcaldia

                        – Transparència i Bon Govern

                        – Participació ciutadana

                        – Associacionisme

Formació: Enginyer Tècnic en Informàtica de Sistemes per la Universitat de Barcelona (UB).

Experiència: Analista Programador SAP en règim d’autònom.

Preguntes generals:

 • Quina és la teva experiència professional i formació prèvia?

  Jo vaig estudiar enginyeria tècnica d’informàtica de sistemes. La meva experiència laboral des de que estava acabant el projecte de fi de carrera va ser començar amb una beca en el món dels analistes programadors vinculats a la tecnologia del SAP. Des d’aleshores fins que vaig entrar de regidor, la meva feina va ser aquesta, la d’analista programador en SAP, i concretament en els últims 10 anys vaig ser autònom, i he treballat a diferents empreses multinacionals com autònom fent tasques de programació i d’analista.

   

 • Què és el que més t’agrada de la feina de regidor?

  El que més m’agrada, per una banda és poder incidir en la millora de la vida de la gent i en la millora de la ciutat on jo visc. També estar en contacte directe amb la gent, conèixer quines coses preocupen i intentar donar resposta. A vegades és frustrant perquè no pots, però això de poder ajudar a millorar és el que més m’agrada.

Què creus que t’està aportant aquesta experiència professional / política a la teva vida?

L’experiència de regidor m’està donant molt de coneixement de temes molt diversos. Abans la meva feina eren coses molt concretes i vinculades sempre al mateix, i avui de regidor, cada dia és un dia diferent. Parles amb una persona i t’aporta la seva experiència, les seves vivències, parles amb una altra i és una cosa totalment diferent. Per tant, cada dia és molt divers i plural. Amb aquesta experiència m’estic emportant experiències molt enriquidores. Abans, era molt monòton tot el que feia, i ara és molt divers i entretingut, a la vegada que assumeixes una responsabilitat major, i això també pesa, amb coses positives i negatives.

 

 • Què és el que et costa més de la feina de regidor?

  El que em costa és que els problemes de la gent, també són els teus problemes, el que la gent et diu, el que no funciona… al final també són les teves preocupacions que et poses a la motxilla i intentes donar resposta. Si no dónes resposta, com deia abans, aquesta frustració és el que més pesa. A vegades, no pots donar resposta, no perquè no vulguis, sinó perquè no tens les eines o mecanismes, o perquè és una competència que no és teva i no hi pots incidir, i crec que això és el que més em costa: voler donar resposta a problemes als quals no pots donar resposta.

  • Per què vas decidir fer el canvi a la política?

  És una decisió transitòria, i té una durada limitada en el temps. Jo tinc la meva professió, sóc informàtic i en el moment que vaig decidir fer aquest pas era perquè m’ho podia permetre, i perquè el partit va confiar en mi per fer aquest pas i em va engrescar a poder treballar i ajudar a millorar la meva ciutat. Aquest va ser el principal motiu, però tinc clar que aquesta etapa va començar i que tindrà una data de caducitat i tornaré a la meva feina o al món laboral tard o d’hora.

Transició energètica i hídrica

 • Vinculades a l’àmbit de transició energètica, últimament hem vist diverses actuacions, ens podries explicar quines?

  La Transició Energètica és un element molt important en la lluita contra el canvi climàtic. Hi ha molts aspectes que s’han de treballar, i aquest és un d’ells, creiem que té molt de pes i molta importància, perquè si es fa bé, l’impacte serà molt important. Pel que fa a transició energètica hi ha una part important vinculada a l’eficiència energètica i a l’impuls de les energies renovables. Aquí és on tenim diferents projectes en marxa per intentar generar a la ciutat diferents zones d’autoconsum amb renovables a partir dels equipaments municipals, per poder crear després comunitats energètiques també incorporant la part privada com habitatges i comerços. Per exemple, s’ha començat a treballar amb l’escola i el poliesportiu Parellada, amb una xarxa de calor de biomassa, que és una font d’energia renovable. També hi ha un projecte a l’edifici de l’Ajuntament, que s’està treballant amb l’AMB, per intentar que sigui un edifici que l’energia que consumeix-hi sigui el màxim possible d’autoconsum amb plaques fotovoltaiques. Tenim altres projectes d’aquest tipus vinculats a equipaments, com la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, o escolesPel que fa a l’eficiència energètica, hem posat en marxa auditories online gratuïtes per a llars i comerços, o el projecte de rehabilitació energètica al barri de Camps Blancs que està cofinançat amb Fons Europeus, també el canvi d’enllumenat a llums LED de tota la ciutat, que també està finançat amb l’IDAE, i tot això s’anirà fent en els pròxims mesos.

  També voldria destacar tot el tema de mobilitat, que aquí també hi ha una aposta important pel tema d’anar cap al vehicle elèctric i reduir vehicles a l’espai públic. Un dels projectes és amb la cooperativa Som Mobilitat, que el seu objectiu és posar a disposició vehicles compartits perquè la gent no hagi de tenir un vehicle propi, sinó que l’utilitzi quan el necessiti i quan no poden, l’utilitzi una altra persona. Reduïm vehicles, i a més es tracta de vehicles elèctrics.

   

   

 • I pel que fa a la transició hídrica?

  Vinculats a temes de l’aigua, cal fer-ne un ús més eficient d’aquest bé escàs. Per això tenim un parell de projectes, que estan relacionats amb la implementació d’un pou per extreure aigua freàtica i poder regar i netejar l’espai públic amb aquest tipus d’aigua. També assessorament i campanyes per a la conscienciació en l’estalvi d’aigua i eficiència de l’aigua en l’àmbit privat.

Tinença responsable i benestar dels animals

 • Des d’aquest servei es gestiona el refugi, com es troba actualment? Com han patit la pandèmia?

A Sant Boi ens diferencia d’altres municipis, que no tots els municipis tenen un refugi municipal d’animals de companyia. Hi ha molts municipis que els hi gestionen altres municipis, nosaltres tenim un refugi propi, que és un tret diferencial i que crec que aporta un valor i és una aposta per la tinença responsable i benestar dels animals. Durant la pandèmia com molts serveis, han hagut d’estar tancats, han continuat fent la seva feina, perquè òbviament si hi ha animals no els pots deixar sense atenció, però ha estat un treball intern. Al refugi hi van voluntaris per treure els gossos a passejar, hi va la gent a veure gossos per adoptar i tot això no es va poder fer durant el confinament, però sí que els treballadors i treballadores ho han anat fent, anaven a fer la seva feina cada dia. El que passa que aquesta visibilitat que té el refugi, doncs no l’ha pogut tenir, sobretot amb el tema dels voluntaris. Ara quan s’ha tornat a obrir, els voluntaris de mica en mica ha anat tornant a ajudar.

Ara el que estem intentant conjuntament amb un grup de voluntaris que s’està organitzant per crear una entitat, és que quan ens constitueixin com a entitat puguin col·laborar més estretament amb la gestió del refugi.

Participació, Transparència i Bon Govern

 • A part del Pacte de Ciutat, en quins processos participatius es troba actualment l’Ajuntament?

  Des del departament de Participació en el mandat anterior vam fer tot un procés per definir un nou model de participació ciutadana, amb un nou reglament que definia noves maneres de fer. Aleshores en aquest nou mandat, un dels objectius principals era desplegar aquest reglament i començar a implementar en cada un dels espais els instruments i mecanismes que teníem del nou reglament. Per tant, en això ens trobem. El confinament ens ha fet endarrerir bastant tot el procés perquè vam estar aturats molt de temps, però ja hem fet que tots els consells de districte, per exemple, s’adaptin a aquest nou model i reglament, alguns consells sectorials també i encara ens queden alguns espais de participació per anar desenvolupant, que ho farem durant l’últim trimestre de l’any.

  Pel que fa a processos que van sortint, estem treballant molts processos vinculats a l’urbanisme i l’espai públic, que creiem que és molt important incorporar la mirada de participació ciutadana en aquest tipus de processos. Històricament ha estat difícil, però des de fa ja alguns anys, que aquesta mirada de la participació de l’àmbit d’urbanisme l’hem incorporat molt bé i hi ha un treball conjunt molt bo i s’estan fent coses molt interessants en aquest sentit.

 • Des de participació també porteu tots els Consells de la ciutat, com són aquestes trobades?

  Cada districte té el seu propi consell, que és un espai de participació i relació entre la ciutadania del barri, teixit associatiu, entitats, també hi ha representants de grups polítics, i és un espai bàsicament de relació, de deliberació, de debat… sobre qüestions que afecten el barri. Des de coses d’espai públic a polítiques més transversals que impacten a tota la ciutat, però que en els barris també es pot debatre. Es van reunint periòdicament per anar treballant i anar debatent sobre quines polítiques i com volen impulsar les polítiques del barri, opinar, decidir qüestions concretes dins del propi espai de participació i de relació en els districtes. Després els consells sectorials, bàsicament debaten sobre polítiques d’àmbit concret, doncs el Consell de Medi Ambient sobre el relacionat amb el medi ambient i sostenibilitat, tenim també el Consell de Cooperació, Solidaritat i Pau que també parlen i debaten sobre qüestions vinculades al seu àmbit i són consells que funcionen molt bé. És veritat que són espais pensats per fer-se de manera presencial, però durant el confinament i ara, molts d’ells s’han adaptat al tema virtual i han continuat amb les seves funcions, però ara ja s’estan començant a obrir i en molts casos s’estan fent reunions mixtes. Hi ha gent que hi va presencialment amb una limitació d’aforament i la resta connectada a la pantalla mitjançant videotrucades. De moment aquestes reunions mixtes estan funcionant bastant bé.

 • També gestiones temes de Transparència i Bon Govern, què ens pots explicar?

  Una cosa que ha caracteritzat sempre i aquest Ajuntament n’ha estat pioner és el codi ètic. Quan cap Ajuntament impulsava codis ètics, l’Ajuntament de Sant Boi ja ho havia fet, però com que vam ser pioners, ara aquest codi ètic ha quedat una mica desfasat i s’ha de renovar, per tant des de l’àmbit de Transparència i Bon Govern el que estem és impulsant la renovació d’aquest codi ètic i per això, hem creat una comissió d’estudi on s’incorporen membres del comitè ètic i altres persones de l’Ajuntament que creiem que poden aportar, i en aquesta comissió d’estudi és on definirem aquest nou codi ètic, que ha de ser un dels instruments que estarà sota el paraigües d’un pla d’integritat.

Pacte de Ciutat:

 • Com definiries de manera senzilla el Pacte de Ciutat?

  Davant d’una situació de crisi com la que ens trobem, una crisi social, econòmica i sanitària, la ciutat ha de prendre decisions i sobretot ha de buscar solucions que donin resposta als problemes que han sorgit i que no estaven previstos. Per tant, el Pacte de Ciutat bàsicament és reunir i ajuntar tots els agents socials, econòmics, la ciutadania i l’administració, per tal de detectar quins són els problemes que tenim a dia d’avui derivats de la Covid-19 i trobar solucions conjuntes. És un consens, és un pacte per trobar resposta als problemes que han sorgit i imprevistos de la Covid-19, i què pot fer cadascú des de la seva expertesa i el seu àmbit per tirar endavant aquestes solucions.

   

 • Com sorgeix aquesta idea?

  La proposta surt de l’àmbit polític, els impulsors van ser els grups municipals quan estàvem en plena pandèmia. El Ple municipal va aprovar l’impuls d’un pacte que definia quatre coses bàsiques que havia de tenir, no estava gaire concretat com seria el procés, això es va anar desenvolupant després. És un acord que surt del Consistori, amb el suport de totes les forces polítiques entenen que estava en una situació excepcional i que tothom havia d’aportar la seva visió i expertesa.

 • Quin és el procés que ha seguit fins ara el Pacte de Ciutat?

  El primer que es va fer va ser crear un grup promotor que està format pels grups municipals que impulsaven el Pacte, però també es van incorporar en primera instància agents: socials, econòmics i sindicals de la ciutat, un grup d’unes 15-20 persones. Van ser els que van definir les bases del que havia de ser aquest pacte, van fer una anàlisi de la situació actual i van definir una sèrie d’eixos sobre els quals s’havia de treballar. A partir d’aquí, es van crear una sèrie de comissions de treball en base aquests eixos on ja es van incorporar altres agents de la ciutat que no estaven dins del grup promotor, i també ciutadania. En aquests grups de treball, és on es van abocar idees i solucions per donar resposta a aquests eixos que havíem definit i ara mateix ens trobem en aquest punt.

   

 • Quin és el següent pas que es durà a terme?

  Ara ja s’ha fet el treball en totes les comissions, ara tenim per cadascun dels eixos i dels reptes que ens hem marcat, una sèrie d’accions més o menys definides que s’hauran d’anar implementant en els pròxims mesos. A partir d’aquí s’haurà de crear un grup més tècnic per a acabar de definir aquestes accions i poder implementar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.