Entrevistem al César Thovar, regidor de Medi Ambient, Infància, Adolescència i Família i Barri Vinyets Molí-Vell i Centre

El César Thovar és regidor a l’Ajuntament de Sant Boi, forma part del Consistori 2019-2023. En aquesta entrevista explica aspectes de la seva nova etapa com a regidor, i ens parla de diferents aspectes de les seves regidories. Aquesta entrevista es va fer el 7 d'abril, al seu despatx a Can Massallera.

Per començar a presentar-lo, hem transcrit què posa d’ell al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Sant Boi:

Regidor de:

  • Medi Ambient, Sostenibilitat i Salut

                        – Medi Ambient

                        – Entorn natural

                        – Política agrària

                        – Residus municipals urbans

  • Igualtat

                        – Infància, adolescència i família

  • Alcaldia

            – Barri Centre i Barri Vinyets – Molí Vell

 

Formació: Diplomat com a Mestre funcionari per la Universitat de Barcelona, 1998. Tècnic Esportiu Superior en Atletisme, Grau Superior. Consejo Superior de Deportes, 1996

Experiència: Mestre a diverses escoles de Sant Boi des de fa 22 anys. Actualment fa deu cursos com a mestre especialista en Educació Física a l’Escola Amat Verdú portant a terme diferents iniciatives organitzatives i participatives a la comunitat educativa.
Seleccionador Català de Curses de Muntanya 2007-2010, 3 vegades campiona del món.
Entrenador de diversos atletes amb títols de campió del món, d’Europa, d’Espanya i de Catalunya des del 1988 fins al 2010.
Director Tècnic al Club Atletisme Gavà durant 8 anys (1995-2003).

Preguntes generals:

 

Quina experiència professional i formació prèvia tens?

Jo tinc una formació bàsicament educativa, pedagògica i esportiva. Pel que fa a l’educació sóc mestre de primària, especialitzat en educació física, i he estat en diverses escoles de Sant Boi, però els últims deu anys he estat a l’Amat Verdú. En l’àmbit esportiu, he tocat molts vessants, he estat fent tasques escolars i extraescolars, en competició i alta competició, també he fet tasques d’esport per a tothom i amb gent amb diversitat funcional. A més, he estat vinculat al món de l’associacionisme de Sant Boi, participant en diferents projectes, que et permeten veure la diversitat de la gent, conèixer diferents punts de vista i la capacitat d’arribar a acords.

Què és el que més t’agrada de la nova feina com a regidor?

Sóc molt apassionat i m’agrada ficar-me de ple a totes les coses que faig. És una feina tan diversa i tan intensa… i a la vegada agraïda i en certs moments desagraïda. El fet de poder tirar endavant diferents projectes, d’una certa rellevància, buscant el bé comú i fent les teves aportacions, és el que em motiva. M’agrada aquest ritme, aquesta intensitat.

Què creus que t’aportarà aquesta experiència professional / política a la teva vida?

Penso que m’està portant a ser millor persona, perquè et trobes molt més responsable. Des del començament en què vaig sortir en una llista electoral adquireixes una responsabilitat, i a partir d’aquí, tots els passos que dónes són amb peus de plom, els mires molt. Et fa ser més coherent.

També voldria destacar la qualitat dels professionals que treballen a la casa, molt implicats i compromesos amb la seva feina, dels que estic aprenent molt.

 

Què és el que et costa més de la nova feina?

Jo no vinc de la professió política, jo vinc de l’associacionisme, de l’educació, de tirar endavant projectes, d’engrescar gent. I a vegades els “rifi-rafes” polítics em costen. A mi m’agrada quan es pot arribar a consensos i negociar per arribar a una decisió consensuada, que a final penso que és la més potent i forta.

Per què vas decidir fer el salt a la política?

Penso que tot és política i tot són decisions en aquesta vida. Però el que em va engrescar va ser el projecte de la Lluïsa al costat de les meves companyes i companys, amb els que coincideixo i em sento còmode en una manera de pensar.

L’oportunitat per tirar endavant projectes més globals, d’aportar canvis i millores al teu entorn municipal em va animar a fer el pas a actuar en una altra dimensió. Crec que em penediria si no ho hagués fet.

Medi Ambient:

 

Què destacaries del Medi Ambient de Sant Boi?

M’agradaria destacar la tasca que s’ha fet anteriorment, penso que és molt important. Tenim un luxe d’entorns naturals, que en aquestes dates moltes persones l’han descobert. Un dels esforços que ara estem duent a terme és el vessant pedagògic. Hem d’aprofitar que les santboianes i santboians el coneguin millor, el gaudeixin i el respectin.

És un entorn ple de vida, de biodiversitat, de salut, hi ha oci, etc i aquest equilibri en el seu us és complicat.

No fa gaire, es va crear el Consell de Medi Ambient, quines tasques fa?

El Consell és un òrgan consultiu format per persones i entitats que s’estimen el medi ambient de Sant Boi. És d’agrair la seva dedicació i compromís. És gent molt sàvia i preparada, cadascú en el seu àmbit. Hi ha animalistes, ambientòlegs, naturalistes, etc. amb grans coneixements que poden aportar. És un espai de debat, on es plantegen diferents temes que tenen a veure amb el medi ambient del nostre municipi, a l’espai es coneixen els diferents punts de vista.

La regidoria també inclou política agrària. Sant Boi, és una ciutat originàriament pagesa, com està aquest sector a la ciutat actualment?

El sector agrari del Parc Agrari del Baix Llobregat està passant uns moments durs: baixada de preus per a l’agricultor, manca de relleu generacional, pressió urbanística, etc. El nostre objectiu ara és revalorar la tasca de la pagesia i destacar l’autonomia que tenim d’un producte de proximitat, fresc, de qualitat i de primera necessitat. Ho estem fent amb ajudes per millores estructurals i promocionant els nostres productes perquè la gent ho tingui en compte a l’hora de comprar. I conegui el valor de què està comprant.

Un exemple és la campanya de la Carxofada que hem finalitzat ara. Hem estat promocionant el nostre producte estrella com és la Flor d’hivern amb activitats al mateix parc agrari, visites, restauració, sorteigs, vídeos…

Infància, adolescència i família:

 

Degut a la teva trajectòria professional anterior, deus tenir força vinculació amb l’àmbit d’infància. Creus que es dóna prou importància als nens i nenes de la ciutat?

És un dels àmbits que em sento més còmode. La visió de la ciutat des del punt de vista dels infants i dels adolescents és imprescindible. Des d’alcaldia s’insisteix a fer-los partícips de preses de decisions en la construcció dels seus espais (places, parcs, etc.). Per això, el Consell d’Infància i el d’Adolescència reben encàrrecs en aquest sentit.

Durant la pandèmia totes i tots hem patit en el nostre dia a dia, i els més petits també. Els Consells han pogut mantenir la seva activitat telemàticament, i ara ja ho estan fent presencialment. El grup de dinamitzadores els tenen molt actius treballant en diferents temes

També destacar, dins de l’àmbit d’infància i adolescència, el treball d’elaboració del programa de Casals d’Estiu, així com els esplais i entitats de la ciutat.

Amb la pandèmia, l’aspecte de la família s’ha vist afectat, com hi esteu treballant?

Aquí treballem conjuntament amb educació, tenim un pla de formació per a les famílies, que ara és online, però que funciona tot el curs. Es tracten diferents temes que els preocupen, per exemple, com afrontar la tecnologia a casa amb els seus fills i filles, gestió emocional, convivència familiar o fins i tot tallers de cuina saludable. Es fa mitjançant xerrades/tallers amb experts o expertes amb l’objectiu d’orientar aquests pares i mares. En situació de no pandèmia també organitzem propostes de trobades familiars on els pares i mares participen en activitats conjuntament amb les seves filles i fills.

Barri Centre i Barri Vinyets – Molí Vell:

 

Que ens expliques del Districte del que ets regidor?

El Districte ens ocupa una gran part del temps del dia. Dic ens ocupa, perquè l’equip de districte és molt important. Pensa que són dos barris molt grans i diversos, Vinyets- Molí Vell i Centre, amb més de 20.000 habitants, on passen moltes coses al dia. Estem constantment a peu de carrer, amb contacte directe amb veïns i veïnes, gestionant consultes o vehiculant incidències/propostes, etc. És el dia a dia de la regidoria. Som uns braços de l’alcaldia, la proximitat, coneixent de primera mà tot el que passa en el nostre districte, aspectes de comerç, neteja, urbanisme, de tota mena. M’agradaria destacar la gran tasca que fan des del districte el tècnic de districte Cysko Muñoz i l’administrativa l’Imma Díaz, així com l’equip de conserges i neteja, peces fonamentals perquè tot això funcioni.

 

Com ha afectat la pandèmia al barri?

Penso que com a tots els barris, la gent ha anat sortint, al principi amb molta por, però la població s’està comportant. Ara la gent ja comença estar vacunada i sembla que es va recuperant de mica a mica l’activitat social.

Encara no podrem tenir unes Festes de barri com ens agradaria. El que sí que es farà serà una Festa Major descentralitzarà i diversificada, per evitar aglomeracions. Serà una Festa Major diferent, però de totes maneres, tot anirà en funció de les restriccions marcades.

També es troba a faltar els equipaments en plena activitat, però penso a poc a poc ens anirem recuperant.

 

Durant el darrer any s’han fet diverses actuacions artístiques al barri, com valores el projecte?

Només començar com a regidor vaig presentar el projecte d’art urbà al Casc Antic procedent d’un pressupost participatiu. Es tracta de diferents intervencions artístiques fetes per artistes del mateix Casc Antic donant un toc de color a aquest barri. Un espai molt agradable de passejar, amb plataforma única, sense barreres arquitectòniques i pacificat pel que fa a vehicles.

 

Quines actuacions hi ha previstes al districte durant aquesta legislatura?

A nivell urbanístic, tenim diverses actuacions en marxa, properes o en procés. S’està executant la reforma de la Plaça Vedruna, situada darrere de Can Jordana, on es farà una remodelació dels jocs pels infants. La reforma integral del carrer Sant Pere, que començarà al setembre. El projecte té previst una via pacificada amb plataforma única, un passeig molt agradable, amb un final amb una petita plaça. En aquesta legislatura està previst començar la reforma del Carrer Balmes, el projecte està molt avançat, i també, cap a finals de 2023 iniciar la reforma primer tram del Carrer Jacint Verdaguer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.