Entrevistem el Guti, nou cap de Gabinet d’Alcaldia

El dia 5 de juliol vàrem anunciar que Francisco Gutiérrez havia estat nomenat cap de Gabinet d'Alcaldia i que el dilluns següent ja baixava a la primera planta. Han passat alguns dies i hem tingut l'oportunitat de poder fer-li una entrevista on ens explica els grans trets que s'implementaran en aquest mandat que ara tot just comença. I ja que hi som, també hem fet una repassada a la seva experiència a l'Ajuntament des que va entrar fa uns quants anys. L'entrevista va tenir lloc el 22 de juliol, al despatx del nou cap del Gabinet d'Alcaldia, a la primera planta de la Casa de la Vila. Clica per llegir què ens diu i veure les fotos!

 

Quan vas entrar a l’Ajuntament? Què feies?

vaig entrar a l’Ajuntament l’1 de setembre de 1988, com a animador del Casal de Joves de la Coope, i va ser amb un contracte a través d’una associació.

Com a treballador municipal, tinc l’antiguitat des del 2 de gener de 1990 com a Animador Juvenil, després vaig ser tècnic de Dinamització de Barri, també a la Coope.

Al cap de nou anys vaig anar al Casal de Marianao, hi vaig estar-m’hi com a tècnic de Participació Ciutadana deu anys més.

Des d’en fa dotze que he estat director de l’Àrea de Governança i Ciutadania. I ara, des de fa 15 dies, avui en fa ja 17, cap de Gabinet d’Alcaldia.

 

Aquests darrers anys has estat el director de l’Àrea de Governança, com ha anat aquesta etapa?

Crec que ha estat una de les etapes de major creixement professional, d’aprenentatge.

Jo venia d’un àmbit molt concret en el que tenia el coneixement i l’experiència, i de sobte a Governança, vaig haver d’entrar en aspectes que encara no coneixia prou, i ho vaig haver de fer mentre portava endavant la direcció de l’Àrea.

Això és sortir de la zona de comfort, però crec que és també una oportunitat per poder créixer, explorar, innovar, afrontar i atrevir-te amb àmbits que no ens són tan còmodes.

En aquest sentit, per a mi han estat anys d’adquisició de molta experiència.

 

I ara nou encàrrec, com es presenta? Quins reptes tens?

T’he de dir que agafo aquest repte amb una il·lusió molt gran.

Una de les coses que a mi sempre m’han definit és reil·lusionar-me amb les coses. Necessito tenir il·lusió constant en allò que faig.

És cert que la continuïtat de la feina també és un plus, és a dir, mantenir la constància és un valor en si mateix, però si a aquesta constància li afegeixes la de tornar-te a enamorar de la teva feina contínuament, això és… fantàstic!

Reconec que tinc la sort d’haver-me anat reinventant cada deu anys, i ja porto tres dècades en aquest Ajuntament.

 

M’estic agafant aquest nou repte com una continuïtat de la meva experiència directiva, però a la vegada com una reinvenció total.

L’Alcaldia requereix una mirada estratègica, la capacitat d’abstracció de la teva responsabilitat i d’una visió global que no és té tant des de la direcció d’una àrea.

En aquest sentit, m’ho agafo amb molta il·lusió. I després s’afegeix el fet de poder aportar i contribuir a la millora de la meva ciutat, la ciutat que estimo. I des de la màxima direcció tècnica, és el que em motiva.

 

I m’he pres aquest repte, primer amb una gran gratitud a la Lluïsa, l’alcaldessa, que me l’ha ofert, i també perquè sé que el meu nomenament també ha tingut una bona acollida entre bona part de la plantilla, en el conjunt de treballadors i treballadores que m’ho han fet saber, i de la resta de regidors i regidores, fins i tot d’altres forces polítiques.

Per tant, em genera molta satisfacció però alhora sento la responsabilitat que he d’estar a l’alçada d’una expectativa que crec que de moment ha estat bona.

En tres paraules: il·lusió, gratitud i responsabilitat.

 

Ens vols parlar del nou cartipàs polític?

Aquest mandat és important i positiu perquè el cartipàs polític és el resultat d’un consens entre dues forces polítiques en un clima de complicitat i de mutu enteniment que reforça l’opció d’un govern d’esquerres i el paper de les esquerres a Sant Boi.

I per altra banda, consolida aquells grans reptes que Sant Boi en el seu conjunt ja s’estava plantejant pel futur, i que l’Ajuntament ja tenia previst abordar.

L’aposta per l’estratègia d’una ciutat sostenible i saludable, la lluita contra el canvi climàtic i tot el que ha de comportar salvar el planeta…, per dir-ho d’alguna manera. També estem en condicions de poder aprofundir en reptes interns de modernització i d’innovació i aquí crec que és important com es configura el nou cartipàs.

I continuarà tenint un pes importantíssim les polítiques en les persones com a centre.

 

Això, sumant que hi ha un clima de consolidació i sobretot la tranquil·litat que et dona el tenir l’estabilitat d’un govern que, sent de pacte, a més a més hi ha una força política amb majoria absoluta. Això permet abordar els reptes amb una major solidesa.

 

Aquest és el mandat en el que hem de donar resposta efectiva a les incerteses i als reptes de Sant Boi amb fermesa, amb voluntat, amb ambició, i fins i tot amb valentia, sense por a arriscar, o sigui, amb un “per què no” per poder innovar i permetre’ns arribar allà on la força, que és molta, ens permetrà.

 

Parlant de com s’han configurat les àrees d’actuació política, hem volgut donar resposta al que és el gran repte de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

S’ha volgut donar un pas cap a la concreció de les grans dimensions de l’Agenda 2030: les persones, el planeta i la prosperitat, i les aliances per fer-ho possible, que és tot el reforç institucional, els objectius 16 i 17 relacionats amb la qualitat democràtica, amb la capacitat i la resiliència d’institucions fortes al servei de la ciutadania, i les aliances per fer possible el compliment d’aquests objectius.

 

Tot això està present en el cartipàs. Una altra cosa és el nom de les àrees, en algun cas hem pogut jugar més amb els noms de la pròpia Agenda 2030, i en altres casos no ho hem pogut fer d’una forma tant directa. Dit d’altra manera, crear una Àrea de Planeta i Prosperitat, podria portar a situacions una mica difícils d’explicar, que un tinent d’alcalde es presentés com “… sóc el tinent d’alcalde del Planeta…” -somriu-.

 

També és cert que aquests elements immersos en la intenció, després hem de saber modular-los perquè siguin comprensibles i puguin consolidar-se realment. Així aquesta gran àrea d’actuació, que en el fons té com a finalitat lluitar pel planeta i la prosperitat, hem entès que el nom de Ciutat Sostenible i Saludable també ho recull, perquè no deixa de ser la gran visió de futur que té Sant Boi, el seu compromís per la sostenibilitat i la salut com a elements generadors de prosperitat.

 

L’Àrea d’Igualtat, Drets Socials i Ciutat Educadora, integra totes aquelles polítiques que tenen a les persones com a centre.

 

I per últim, l’Àrea d’Aliances, Innovació i Govern Intern, que té un nom molt innovador. Vetllarà per dotar l’organització de les capacitats, de la modernitat, dels instruments per convertir-se en punta de llança d’aquest canvi cap a les persones, cap al planeta i la prosperitat.

Aquesta és l’Àrea que ha de tirar endavant el gran canvi de paradigma de la millora de recursos humans, de la capacitació personal i professional, de modernització de procediments, de treball per la qualitat i de dotar-se d’instruments com, per exemple, la gestió i el tractament de les dades, i l’atenció ciutadana com a instruments claus de l’actuació municipal.

 

Estem molt contents amb el cartipàs que hem fet perquè respon als reptes que ara té la ciutat i l’Ajuntament en el seu conjunt.

 

Fes-nos unes pinzellades de com serà/què farà el Gabinet d’Alcaldia.

Una cosa són les àrees, i Alcaldia no pretén ser en si mateixa una àrea. El que passa és que s’ha reservat per a Alcaldia aquells àmbits que requereixen d’una mirada més global, més transversal o un impuls més decidit des de la pròpia Alcaldia.

Com en les altres vegades, Cultura i Educació són dues gran prioritats, una altra cosa és que tècnicament es tirin endavant des de l’àmbit d’Igualtat, Drets Socials i Ciutat Educadora.

També Igualtat de Gènere i Feminisme, que és un element que identifica clarament tant la nostra alcaldessa, com el conjunt de l’acció d’aquest equip govern.

I totes aquelles polítiques que estan vinculades al posicionament de Sant Boi, o sigui, a les Relaciones Institucionals i de Relacions Públiques, amb la ciutadania, però sobretot amb aquest impuls d’intentar fer que Sant Boi guanyi pes en la resta d’institucions i en la relació amb els grans agents socials i econòmics.

Després tota la política de Participació, Transparència i Bon Govern.

La Proximitat, que també és una peça clau, s’ha volgut deixar posicionada a Alcaldia perquè entenem que ha estat un valor inherent de l’acció de govern fins ara i en aquest mandat també tindrà un protagonisme decidit.

Per tant, són aquests aspectes que comprometen la resta de l’organització i que s’impulsen des d’Alcaldia.

Jo en destacaria aquestes: les Relacions Institucionals i tot el que té a veure amb el posicionament de Sant Boi: la Comunicació i la creació d’una Marca de Ciutat que capaciti a la ciutat i que la posi en valor. La Proximitat per mantenir el lligam directe amb la ciutadania en els barris i en tot el que ha estat fins ara un encert de l’acció de govern dels darrers mandats.

I tot el que és el Bon Govern, la Transparència i la Participació com a valors troncals juntament amb Cultura, Educació i Feminisme.

 

Aquesta entrevista està adreçada a tots els companys i companyes de l’Ajuntament, quin missatge ens transmets?

Un primer missatge que faig és d’optimisme perquè crec que la nostra organització ha estat a l’alçada del que la ciutadania requeria en moments molt difícils.

Hem hagut de passar una crisi enorme, no només econòmica sinó també social, de valors, política i institucional. I hem estat a l’alçada.

 

Em sento molt orgullós de treballar en una organització com aquesta que ha sabut donar resposta i prioritzar el que calia en cada moment. Ha sabut preservar la convivència, fins i tot la convivència interna en moments que no ha estat fàcil, perquè som una organització molt plural i diversa i hem sabut mantenir-ho.

 

Tot això ens posiciona molt positivament per abordar aquest moment, crec que ho podem fer amb més força perquè tenim fortalesa institucional, més capacitat d’incidència com a ciutat, i el posicionament de la nostra alcaldessa en altres institucions farà que Sant Boi continuï en aquesta conquesta d’espais de protagonisme.

Comptem amb una diputada que ha estat treballadora nostra, ha estat cap de Gabinet, i és un pilar important per a nosaltres allà on estigui, perquè treballarà per Sant Boi, de la mateixa manera que per a la resta de la província, però el seu cor està aquí i això ens obre un horitzó d’oportunitats també molt positiu.

 

Tenim una barreja d’experiència i joventut que hem de preservar, i en aquesta línia aquest mandat ha de permetre’ns escometre el relleu generacional en la direcció de la millor manera possible. En això hi ha un repte, és el mandat que no tindrem la tutela d’un coordinador general amb l’estil gerencial com tenia el Josep M. Farreras, que ha estat durant anys un referent.

Hem de ser capaços, com a estructura, d’obrir una nova manera d’autodirigir-nos a través d’una direcció més col·legiada en l’estament polític i tècnic, més implicada, amb un impuls decidit des d’Alcaldia que faciliti resoldre les qüestions que s’encallin en el dia a dia de les diferents àrees, i que a la vegada impulsi i supervisi el grau de consecució dels grans reptes i projectes estratègics que tenim.

 

Estic molt content dels nous nomenaments que avui farem efectius. Encara no ho sap tota l’organització, són persones que no sorprendran perquè ja tenien una experiència directiva i configuren una direcció amb la que serà molt fàcil poder treballar.

Ara es configuraran les noves direccions de les àrees i també afloraran posicions de direcció que portaran el millor de sí mateixos per a l’organització. M’agrada l’equip que finalment dirigirà l’estructura tècnica, també com s’ha renovat el cartipàs polític i el treball conjunt que s’ha fet. Aquest és el mandat en el que es faran grans coses.

 

També com a missatge: no només per a la plantilla, sinó també per visualitzar alguns dels grans reptes que com a ciutat tenim per endavant i que passarà d’aquí uns anys, hem d’estar preparats i preparades.

Serà el mandat en el que es resoldrà definitivament, confiem que sigui així, el gran problema de la C-245 i els accessos, això millorarà un dels aspectes més dificultosos que teníem.

També hem d’aconseguir avançar, potser no tancar, però sí avançar en la consecució del trasllat de la caserna militar.

En la reconversió de la C-245 com un gran eix urbà, un continuum urbà des de Castelldefels a Cornellà, amb el carril bus i bici, i com a tal, una nova configuració d’una de les façanes de la ciutat.

S’implementarà tot el que són els grans projectes de l’Estratègia DUSI i que completaran dos grans espais de tancament de la ciutat i integració entre la zona industrial, urbana i forestal com és el Parc Ambiental de Torre de la Vila i l’entorn de Ciutat Cooperativa.

I creiem que també podrem avançar molt en la consecució en la definició del que haurà de ser en un futur l’Ateneu en combinació amb el que seria aquesta part d’entrada a la ciutat en un tot: el carrer de Maria Girona, l’Ateneu, l’Estació dels Ferrocarrils de la Generalitat i la pròpia Galeria Gater. Aquest nodus d’entrada a la ciutat també serà un element clau en aquest mandat.

 

Passaran coses importants en les que altres institucions tenen molt a dir, però nosaltres també, i haurem d’aprofitar aquestes oportunitats.

 

També serà important l’evolució favorable de dos grans sectors d’activitat: com són la salut i el Parc Agrari.

Novetats encara per conèixer, però que tindran molta importància. No puc avançar més encara, però al Parc Agrari es desenvoluparan projectes d’una envergadura important que reforçaran molt l’activitat agrària, el seu valor paisatgístic, i sobretot en la seva capacitat, com a motor econòmic.

 

Tornem cap dins, alguna reflexió, recomanació per a nosaltres com a company?

Faig una crida a positivar la mirada de la nostra organització, a augmentar la nostra autoestima com a organització, som i estem millor del que moltes vegades nosaltres mateixos veiem.

També d’esmerçar-nos a millorar entre tots i totes el clima laboral i d’enteniment entre les persones i els equips, no només professionalment, també personalment.

Prosseguir salvaguardant aquesta convivència i enteniment mutu entre persones molt diferents que pensem molt diferent, que actuem en àmbits molt diversos, però que mantenim aquesta pluralitat i diversitat perquè és la nostra força.

I tenim la capacitat que perfils diferents contribuïm en la mateixa direcció, per això demano que extremem la bona convivència, la millora del clima laboral, el sentiment d’autoestima i pertinença a aquesta organització, que val la pena.

 

En aquest sentit, m’ofereixo en la mida del possible per ser una peça que contribueixi a aquest clima laboral, humilment. No crec que una persona tingui a la seva mà el poder fer tot això, però sí que crec que tant la política de recursos humans, com la política de relació i de col·laboracions a les àrees, són peces claus en les que hem d’alinear-nos tots i totes, en un objectiu comú, d’una manera que sigui viscut, no només acceptat i acatat, sinó viscut com un element que valgui la pena.

 

Perquè val la pena treballar a l’Ajuntament de Sant Boi i per a la ciutadania de Sant Boi, des de l’Ajuntament. És un bon lloc per treballar, per créixer professionalment i per sentir-se part d’una família.

Jo em sento part d’aquesta família i m’agradaria que la major part possible de les persones que llegeixin aquesta entrevista també se’n sentin part.

 

Moltes gràcies, molta sort i per molts anys!

Gràcies, igualment.

 

2 respostes a «Entrevistem el Guti, nou cap de Gabinet d’Alcaldia»

  1. Guti … vas ser el meu primer “jefe” al casal de Marianao i has estat sempre un referent de tracte exquisit amb els companys/es indistintament del càrrec d’uns i altres..al llarg dels anys .. per tant no dubto que en aquesta nova etapa estaràs a l’alçada !
    Una forta abraçada

    1. Hola, Silvia….moltes gràcies per les teves paraules. Espero estar a l’alçada de la nova responsabilitat i sobretot ser útil a l’organització i a la meva ciutat. Sé que será possible amb gent compromesa com tu.

      Una forta abraçada,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.