Grup Local de Pràctiques Restauratives. La darrera expressió de la tecnologia punta.

La darrera expressió de la tecnologia punta és efectiva perquè és afectiva. Només és practicable si gaudim d'un ensinistrament que ens permeti superar la inclinació natural que ens duu a la reprovació immediata de les "males conductes" (com a pares i mares, com a docents, com a supervisors/es...), per aplicar "algoritmes" que, realment, funcionen... si saps engranar-los. Des d'Educació, "estamos en ello". Voldries saber-ne més?...

 

 

“Una cosa és el que fas. Una altra cosa, qui ets”…

Si assoleixo que creguis de debó això quan qüestiono el que has fet, separant la teva conducta de la teva persona, fent-te sentir que t’aprecio o, almenys, et respecto, aconseguiré que arribis a un canvi interior en el 80% de les vegades… sempre que segueixi un ordre eficientment afectiu encadenant observacions objectives, sentiments, necessitats, preguntes i peticions, emprant de manera afectiva les preguntes, les paràfrasis, les reformulacions… El problema és que una cosa tan senzilla resulti tan difícil de dur a la pràctica. I aquí volem entrar en joc nosaltres.

 

Grup Local de Pràctiques Restauratives. Un grup tan deliberadament heterogeni que sempre romandrà obert.

Tècnics/ques d’Educació. Docents. Mossos d’Esquadra. Policia Local. Mediadores. Conserges d’escola i d’altres equipaments… 21 persones, totes voluntàries, formen el nucli inicial d’aquest grup, que ha rebut un curs de capacitació, organitzat i ofert a tothom pel Servei de Recursos Humans de l’Ajuntament de Sant Boi i impartit per l’equip docent de la Càtedra de Justícia Restaurativa de la Fundació Pere Tarrés, amb el suport del Dr. Alberto Olalde, vingut expressament del País Basc, durant el mes de maig d’aquest 2017. En afegit, aquestes persones assistiran a una formació pràctica en Tècniques de Conducció a la Calma durant aquest mateix mes de juny.  Tot i que el nucli inicial va començar a treballar al mes de març, aprofitant la visita a Europa d’un “Xaman” restauratiu.

I tu, vols participar-hi?…

 

 

Una pràctica garantida… en les mans adequades.

Aquesta metodologia acaba de ser incorporada per la Generalitat, a tall d’exemple, a tots els seus protocols per conflictes convivencials a les aules (odi i discriminació, assetjament, ciberbullying, risc de radicalització, etc.). Té la consideració de pràctica garantida si les persones facilitadores tenen la formació adequada i segueixen els algoritmes previstos a l’efecte, deixats així en bones mans…

 

El sentit de tot plegat. Un nou programa de convivencia i mediació.

Les pràctiques restauratives, amb l’incipient programa de capacitació de ciutadans/es com a mediadors/es naturals, la formació de persones en tasques de conducció / atenció pública en matèria d’inducció a la calma, l’habilitació de joves en funcions de suport entre iguals i els tallers per subministrar a grups adolescents d’elevada complexitat fórmules substitutives de la violència, tot plegat, donen el sentit últim al nou programa d’educació en habilitats, educació tàctica, del nou pla de convivència i civisme presentat a principis d’aquest 2017.

 

 

Un cercle obert a tu.

T’interessa introduir les pràctiques restauratives en el teu entorn de treball?… Acosta’t un dia a entrenar amb nosaltres.

 

Més info:

jccassou@santboi.cat

fmontañez@santboi.cat

mediaciociutadana@santboi.cat

 

Altres entrades relacionades:

 

A només 3 passos

El Fòrum #17 is coming

Respon. No reaccionis… La metadona de la violència.

Els superconductors de la convivència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.