Guia de Gestió Psicològica durant Quarantenes per Malalties Infeccioses, recordatori del Departament de Salut Comunitària

Les companyes del nostre Departament de Salut Comunitària ens recorden que tenim un recurs penjat de fa temps a l’Ajuntagent molt valuós, concretament és al post Excepcionals publicat el dia 26 de març.

Es tracta del document que hi tenim penjat entre la documentació facilitada pel Servei de Recursos Humans i que són els consells del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC.CAT), es diu Recomanacions de Gestió Psicològica durant Quarantenes per Malalties Infeccioses, de març de 2020.

 

Expliquem perquè és interessant de tenir present aquest document. Perquè està ple de consells i recursos. Té 10 pàgines.

A la Introducció, la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ens explica que fan aquestes recomanacions sobre la gestió psicològica d’aquesta circumstància amb un doble objectiu: evitar que la por es converteixi en un fenomen viral que interfereixi en la complexa situació sanitària i fer més tolerable la situació de confinament durant la quarantena.

La por és una de les emocions bàsiques del nostre psiquisme i una reacció normal i saludable davant situacions desconegudes, amenaçadores i potencialment perilloses com la que estem vivint, és una resposta adaptativa. Però a més, les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres.

 

I aquí tenim les recomanacions. Destaquem que tenen molts vincles als recursos que esmenten, i en alguns en transcrivim uns quants:

 1. Informa’t bé: amb canals oficials o contrastats: Calma, Control, Informació
 1. Informa bé els altres: Acompanyem-nos, Ajudem-nos, Compartim
  Si tens infants al teu càrrec
  Si tens persones infectades al teu càrrec
  Si tens persones ingressades en una residència
 1. Organitza’t: a casa, a la feina
 1. Estigues connectat/da: Accedeix, Verifica, Aprèn
 1. Cuida’t, protegeix-te: Rutines, Col·laboració, Creativitat

Segueix les recomanacions i mesures de prevenció i davant del dubte de contagi, segueix les indicacions de les autoritats sanitàries.

 

 1. Relaxa’t, distreu-te: Moments per a tot, Aprofita el teu temps

Assabenta’t de la gran oferta d’oci online gratuït de què disposes i disfruta del teu temps lliure: concerts en streaming, museus virtuals, llibres i revistes, pel·lícules i curtmetratges, teatre i òpera online…

 

 1. Treu-ne la part positiva
 • Per fi tens un moment per parar i reflexionar sobre les teves prioritats i els propers passos que vols donar.
 • És una gran ocasió per compartir cures i tasques domèstiques. Situacions d’excepció com l’actual posen de relleu i donen valor a tasques invisibilitzades i molt sovint realitzades per les dones.
 • Pots aprofitar els moments de calma per imaginar i crear: jocs pels infants, guions de teatre, poemes, il·lustracions, invents… Projectes que neixen de la teva capacitat creadora i que, per manca de temps, tenies en un calaix.
 • Valora l’empatia i solidaritat de molta gent coneguda i desconeguda.
 • Recorda que només es tracta d’una situació temporal, passada la qual tots haurem après moltes coses tant dels altres com de nosaltres mateixos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.