IN-VITA a la reflexió: 25. Estar “en la zona” consisteix a tenir només una cosa a la ment

Però si dediques la teva atenció a una sola cosa, sense cap conflicte ni distracció interior, estaràs "en la teva zona"... Una perspectiva que seria a la vegada distanciada i totalment implicada. Aquest és sense dubte un repte per a la nostra ment, per aconseguir la calma que necessita.

Si estàs conscient, no pots tenir la ment buida: sempre estarà enfocada en alguna cosa. Però si dediques la teva atenció a una sola cosa, sense cap conflicte ni distracció interior, estaràs “en la teva zona”. En cert sentit, en moments així res del que facis serà més o menys rellevant que qualsevol altra cosa. Tot serà igual d’important i omnicomprensiu. No hi haurà distinció entre treball i oci, entre intensitat i relaxació. Tot serà el mateix. Serà sempre, simplement: ara què?I després què?

La capacitat de prestar tota la teva atenció al que tens davant, en tots i cadascun dels moments, és una de les claus del rendiment excepcional. Aconseguir-ho resulta relativament fàcil quan estàs totalment implicat en alguna cosa que consideres la teva prioritat màxima i inqüestionable. Pots trobar-te en aquesta situació per raons tant proactives com reactives.

Seria tot un art romandre en aquesta zona tot el temps, dedicar la quantitat idònia d’atenció a l’objecte més idoni, des de la perspectiva més idònia, durant el lapse idoni de temps. Ni més, ni menys. I després passar a la següent cosa, de la mateixa forma, amb el cent per cent d’energia creativa positiva.

David Allen diu que això constituiria un estat zen de productivitat, en el qual tractaries amb la realitat present des d’una perspectiva que seria a la vegada distanciada i totalment implicada.

Però com aconseguir-ho? I una vegada aconseguit, com mantenir-ho? En realitat té molt a veure amb la teva confiança en el fet que es pot participar en un joc més gran i amb la teva capacitat per identificar-t’hi. També amb la teva capacitat per ser totalment honest en els teus acords amb tu mateix, que poden existir a múltiples nivells de la teva existència i poden ser molt subtils.

Òbviament la teva ment conscient només pot ser conscient d’un nombre relativament escàs de coses a la vegada, i la resta està aparcada en alguna prestatgeria psicològica. Però de veritat pots compartimentar la teva psique de manera que no t’afecti negativament cap dels altres aspectes de la teva vida i de la teva feina que no estan clars, ni decidits, ni organitzats tan efectivament com podrien estar-ho?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.