IN-VITA a la reflexió: 36. Cultiva els teus principis en lloc de fiscalitzar les teves pràctiques

Quan saps que algú està compromès amb uns principis, pots donar-li llibertat de decisió i de comportament. Si no existeix aquest compromís, hauràs de controlar-lo amb regulacions detallades, cosa que a la llarga suposa una despesa molt més gran d'energia.

Les regles sorgeixen normalment per falta de claredat o de confiança en els principis. Quan saps que algú està compromès amb uns principis, pots donar-li llibertat de decisió i de comportament. Si no existeix aquest compromís, hauràs de controlar-lo amb regulacions detallades, cosa que a la llarga suposa una despesa molt més gran d’energia.

Dones el millor de tu quan…

Com fas les coses, quan les fas el millor que pots? Com les fa el teu grup de treball, quan les fa el millor que pot? O la teva relació més important?

Resulta difícil pensar en aplicacions reals del noble consell dels experts: “Centra’t en els valors”.

Fes el següent, diu David Allen: titula una pàgina “Donem el millor de nosaltres quan”… i segueix escrivint mentre tinguis alguna cosa que escriure. Assegura’t que és la veritat i que l’expresses tan bé com saps. Després comparteix-ho amb la persona adequada.

Últimament, ens explica Allen, he estat practicant aquesta classe de reflexió de qualitat sobre com treballo, com m’agrada treballar i com vull treballar: els meus valors, els meus principis i els meus criteris. L’any passat vam començar a incorporar persones al nostre equip.

No volíem donar-los cap sorpresa més endavant sobre les nostres prioritats en el treball, ni viceversa.

Jo també he comès l’error (més vegades de les que m’agrada admetre) d’evitar converses lleugerament incòmodes amb altres persones al principi i després haver de suportar converses molt més desagradables al final. Una gran font d’estrès en les relacions personals i professionals són els desajustaments entre principis dels quals no s’és conscient en el moment d’arribar als primers acords. Per desgràcia, generalment només ens tornem conscients de les nostres expectatives respecte al comportament dels altres quan es veuen defraudades.

L’equip de la meva empresa no ha deixat de créixer des de llavors, i hem dedicat els últims mesos a definir i expressar obertament els nostres valors col·lectius. N’hem identificat més de vint, dels quals compartiré només uns quants:

– Ens exigim sempre ser ambiciosos en això que fem.

– En les nostres interaccions diàries, ens mou la curiositat en lloc del control.

– Tots tenim dret a explorar, expressar i després passar pàgina.

– Donem suport a l’assumpció dels riscos de forma conscient i creativa.

– Som respectuosos i amables.

Com a grup, ens hem exigit complir amb aquests valors. Ens hem plantejat preguntes a propòsits de cadascun: Estem complint amb aquest principi? En quin sentit no ho fem? Com podríem millorar? Un exemple d’allò seria…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.