IN-VITA a la reflexió: 43. Confiar en l’acció triada requereix autogestió en múltiples nivells

Saber utilitzar cinc minuts extres per realitzar una acció ràpida, que eviti una molèstia futura, pot ser una tasca executiva tan elegant com deixar de costat un matí la caòtica safata d'entrada per pensar en la millor forma d'avançar en els teus objectius estratègics. Vols continuar llegint?

Tenir objectius clars i a llarg termini pot ser insuficient per maximitzar la focalització de la teva energia en els detalls de la vida i del treball. I una organització estricta amb els detalls no garanteix una activitat realment productiva. Saber utilitzar cinc minuts extres per realitzar una acció ràpida, que eviti una molèstia futura, pot ser una tasca executiva tan elegant com deixar de costat un matí la caòtica safata d’entrada per pensar en la millor forma d’avançar en els teus objectius estratègics.

Què s’hauria de fer a primera hora del matí?

En les decisions sobre “què fer?” dels treballadors intel·ligents intervenen almenys tres dinàmiques de qüestionament, més o menys en el següent ordre:

  1. Context: Què puc fer en aquest moment?
  2. Tipus de treball: Faig allò que havia definit prèviament que havia de fer, atenc tasques que no havia previst a mesura que van sorgint o processo les meves ocupacions per actualitzar el meu inventari de coses per fer?
  3. Nivell de treball: He de dedicar la meva atenció a un correu electrònic per respondre, a un projecte inacabat, a una àrea de responsabilitat desatesa, a un objectiu o una meta cap a la qual avançar o a un destí per acomplir?

No hauries d’ignorar cap d’aquests tres nivells de qüestionament. Millora la teva gestió en qualsevol dels tres i experimentaràs un augment d’energia.

  1. Context: si tens per sorpresa quinze minuts addicionals perquè s’ha ajornat una reunió en una oficina situada en un altre pis del teu edifici, tens a mà la llista de totes les trucades que has de fer per atendre tots els temes pendents a la teva vida? Si no, tindràs la tendència a adoptar una actitud reactiva en lloc de proactiva i és probable que augmenti la pressió interna sobre tu mateix. Si tens aquesta llista i confies que conté les trucades que has de fer, podràs mantenir-te més fàcilment “en la teva zona”.
  1. Treballar i definir el treball pendent: si et negues a enfrontar-te a cincs-cents correus electrònics, aclarir-ne el contingut i el que hauràs de fer a propòsit, la teva energia quedarà atrapada per les exigències més immediates de la teva oficina i del teu entorn. Les teves accions estaran guiades per l’evitació abans que per la implicació. Si abordes i despatxes aquests correus electrònics perquè sents que necessites “netejar el teu armari” per enfocar la teva atenció en alguna cosa diferent, veuràs com tot començarà a funcionar.
  1. Compromís amb els múltiples horitzons: si no has mantingut les conversacions necessàries amb el teu cap, amb la teva dona o amb el teu soci, a la vista dels canvis que sorgeixen a la teva vida i a la teva carrera, la teva actitud serà en cert sentit contractiva no expansiva, ja sigui des del punt de vista professional, psicològic o espiritual. Si realment has abordat de la millor manera possible aquests nivells de conversació amb tu mateix i amb els altres, gaudiràs d’un enfocament enèrgic i equilibrat.

Existeixes a molts nivells diferents. Si evites algun d’aquests nivells, és possible que estiguis causant un perjudici sobre tots els altres. En la mesura que acceptis la responsabilitat de gestionar-los tots per igual, et resultarà més fàcil gaudir del joc i transcendir-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.