IN-VITA a la reflexió: 48. No tens temps de realitzar cap projecte

Les accions realitzables a curt termini en relació amb les metes a llarg termini són un factor crucial de motivació, i les properes accions reals que podem fer en les properes hores o dies desperten la inspiració. Vols continuar llegint? Clica.

No tens temps de realitzar cap projecte, perquè en realitat no pots realitzar un projecte: només pots realitzar accions concretes. Realitza les accions adequades i suficients al llarg del temps i faràs que el món s’assembli a la imatge amb la qual t’has compromès a la teva ment: els impostos estan pagats, l’empresa està venuda, la festa d’aniversari del teu fill es celebra, etc. Però no vas realitzar aquests resultats. Simplement van sorgir com a efecte de multitud de petites accions físiques i tangibles que van fer que el món encaixés amb la teva imatge. En això consisteix “realitzar un projecte”. Molt sovint la gent no tradueix els projectes a properes passes, i la percepció de manca de temps per realitzar el projecte impedeix qualsevol tipus de moviment. Molts projectes crucials estan ara mateix paralitzats a pesar que hi ha properes accions relacionades amb aquests que podrien efectuar-se en menys de dos minuts, una vegada identificades.

Les subtils sirenes del “llarg termini”

Existeix una diferència subtil però crucial entre un projecte a llarg termini i un projecte que està en la categoria “algun dia/potser”. O bé un projecte és una qüestió pendent de resoldre, tan aviat com sigui possible, o no ho és. Tan aviat com sigui possible poden ser set anys, però segueix sent tan aviat com sigui possible. I si és una qüestió pendent per resoldre, hi ha una propera acció per determinar abans que pugui donar-se cap progrés. “Tan aviat com sigui possible” es convertirà en “mai” a menys que determinis una sèrie de properes passes físiques i tangibles.

No importa com de lluny està la meta, hi ha alguna cosa que pots fer ara mateix per apropar-t’hi, si ets sincer.

Una de les millors formes de diferir les coses i desinflar els ànims és crear grans metes i definir-les a llarg termini.

Tan aviat com establim aquestes metes o identifiquem aquesta classe de projectes, tendim a experimentar un sentiment d’orgull, autocomplaença i pseudo plenitud, només perquè “ens hem compromès a realitzar-los” i el nostre impuls de realitzar-los comença immediatament a perdre força. Les accions realitzables a curt termini en relació amb les metes a llarg termini són un factor crucial de motivació, i les properes accions reals que podem fer en les properes hores o dies desperten la inspiració.

No hi ha res de dolent en posar alguna cosa en la llista d'”algun dia/potser” (jo tinc més de cent projectes a la meva, diu David Allen). Simplement s’ha de ser honest amb un mateix sobre si hauria d’estar en aquesta llista o en la de projectes reals. Però si és un projecte real, ja sigui a llarg o a curt termini, has de tenir una propera acció prevista perquè puguis estar en pau amb tu mateix. Si no n’has previst cap, és un projecte algun dia/potser per defecte.

A llarg termini significa simplement que tan aviat com sigui possible requerirà un major nombre de properes accions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.