IN-VITA a la reflexió: 48. No tens temps de realitzar cap projecte

Les accions realitzables a curt termini en relació amb les metes a llarg termini són un factor crucial de motivació, i les properes accions reals que podem fer en les properes hores o dies desperten la inspiració. Vols continuar llegint? Clica.

No tens temps de realitzar cap projecte, perquè en realitat no pots realitzar un projecte: només pots realitzar accions concretes. Realitza les accions adequades i suficients al llarg del temps i faràs que el món s’assembli a la imatge amb la qual t’has compromès a la teva ment: els impostos estan pagats, l’empresa està venuda, la festa d’aniversari del teu fill es celebra, etc. Però no vas realitzar aquests resultats. Simplement van sorgir com a efecte de multitud de petites accions físiques i tangibles que van fer que el món encaixés amb la teva imatge. En això consisteix “realitzar un projecte”. Molt sovint la gent no tradueix els projectes a properes passes, i la percepció de manca de temps per realitzar el projecte impedeix qualsevol tipus de moviment. Molts projectes crucials estan ara mateix paralitzats a pesar que hi ha properes accions relacionades amb aquests que podrien efectuar-se en menys de dos minuts, una vegada identificades.

Les subtils sirenes del “llarg termini”

Existeix una diferència subtil però crucial entre un projecte a llarg termini i un projecte que està en la categoria “algun dia/potser”. O bé un projecte és una qüestió pendent de resoldre, tan aviat com sigui possible, o no ho és. Tan aviat com sigui possible poden ser set anys, però segueix sent tan aviat com sigui possible. I si és una qüestió pendent per resoldre, hi ha una propera acció per determinar abans que pugui donar-se cap progrés. “Tan aviat com sigui possible” es convertirà en “mai” a menys que determinis una sèrie de properes passes físiques i tangibles.

No importa com de lluny està la meta, hi ha alguna cosa que pots fer ara mateix per apropar-t’hi, si ets sincer.

Una de les millors formes de diferir les coses i desinflar els ànims és crear grans metes i definir-les a llarg termini.

Tan aviat com establim aquestes metes o identifiquem aquesta classe de projectes, tendim a experimentar un sentiment d’orgull, autocomplaença i pseudo plenitud, només perquè “ens hem compromès a realitzar-los” i el nostre impuls de realitzar-los comença immediatament a perdre força. Les accions realitzables a curt termini en relació amb les metes a llarg termini són un factor crucial de motivació, i les properes accions reals que podem fer en les properes hores o dies desperten la inspiració.

No hi ha res de dolent en posar alguna cosa en la llista d'”algun dia/potser” (jo tinc més de cent projectes a la meva, diu David Allen). Simplement s’ha de ser honest amb un mateix sobre si hauria d’estar en aquesta llista o en la de projectes reals. Però si és un projecte real, ja sigui a llarg o a curt termini, has de tenir una propera acció prevista perquè puguis estar en pau amb tu mateix. Si no n’has previst cap, és un projecte algun dia/potser per defecte.

A llarg termini significa simplement que tan aviat com sigui possible requerirà un major nombre de properes accions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


*