La metodologia d’antibullying del nostre Servei de Mediació ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals

Els companys i companyes de Mediació i Restauració Comunitària volen compartir amb nosaltres una bona notícia sobre la seva feina: ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer la seva metodologia d’antibullying: Irrupció Restaurativa. Creació d’aules immunològiques davant el bullying.

 

 

 

 

 

 

 

N’han publicat un Tweet:

I ens expliquen que la metodologia del seu equip en matèria antibullying ha rebut aquest reconeixement: La pràctica contra el #Bullying del Servei de Mediació de #SBCiutatEducadora ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya, a més del reconeixement que suposa, podrà servir de referència a altres ajuntaments!

Aquesta metodologia, un cop contrastada, veurà el curs vinent com es materialitzen dues línies de treball:

– Una oferta formativa preventiva per primer cop publicada a la guia d’activitats educatives de l’Ajuntament

– Un protocol antibullying propi per acompanyar escoles, famílies i canalla en aquesta mena de tràngols, mirant de complementar el complexos procediments legals i de la Generalitat amb pràctiques d’escala humana

 

Expliquem una mica què trobarem en aquesta Bona Pràctica:

Context i motivacions per impulsar el projecte i situació prèvia a la iniciativa

El bullying és un dels principals problemes de convivència al que s’enfronten les escoles i des de l’Ajuntament s’ha detectat una falta de recursos per poder afrontar aquestes situacions. Malgrat que existeixen protocols autonòmics per detectar i evitar l’abús escolar, aquests no han sigut efectius. A més, a vegades requereixen de la figura d’un inspector educatiu, element que pot espantar als actors involucrats. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Sant Boi es va plantejar la necessitat de d’elaborar un noi servei adreçat a aquesta problemàtica existent als centres escolars. Es planteja com una manera més directa, efectiva i propera de resoldre els conflictes.

I els objectius són:

General: habilitar tots els i les membres de la comunitat escolar perquè cada aula disposi d’un sistema immunològic propi per resoldre els conflictes entre iguals de manera pacifica.

Específics:

 • Les persones adultes adquireixen habilitats per distendre immediatament situacions difícils, per exercir la seva autoritat i la seva influencia en el dia a dia de manera pacifica i positiva.
 • Els docents adquireixin habilitats per gestionar restaurativament l’aula.
 • Els i les alumnes adquireixen consciencia de comunitat i distingeixen la delació de l’ajuda, recollint recursos per a l’observació sense judici i la transmissió de l’observat, el suport entre iguals i la mediació natural.

S’adreça a la població següent: personal directiu, docent, i d’administració i serveis d’escoles i instituts; pares i mares; alumnat de suport entre iguals (observació i mediació natural), i aules concretes amb meteorologia adversa.

 

Ens animen a entrar al vincle de la Bona Pràctica, a més de trobar-la resumida, la pràctica completa. És molt interessant i important conèixer com és i què fan i ens pot anar bé en la nostra vida quotidiana perquè sabrem quines eines disposem a l’Ajuntament per a aquestes situacions, mai no se sap, potser algú del nostre entorn s’hi troba i podem recomanar-ho. Cliques?

 

Aquí tenim unes vistes del mateix Banc de Dades

 

Aquesta és la vista en l’aplicació de criteris de cerca de la Bona Pràctica que estem publicant:

Aquesta és la vista del resum de la Bona Pràctica que estem publicant:

 

Per acabar, expliquem una mica més què és aquest Banc de Bones Pràctiques…

Al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals ja n’hi tenim d’altres de l’Ajuntament nostre, però recordem què és:

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i els ajuntaments de més de cinc mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

L’objectiu fonamental del Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és promoure la millora i la innovació en els governs locals. Els instruments per aconseguir-ho són la difusió d’experiències, seguint una metodologia comuna, i la reflexió i l’intercanvi de coneixement sobre polítiques locals. Amb aquests objectius:

 • Detectar, recollir, sistematitzar i difondre bones pràctiques sobre polítiques locals d’interès per als municipis de Catalunya
 • Desenvolupar un espai web de referència de la comunitat local per tal de facilitar l’intercanvi de coneixement sobre polítiques locals
 • Estimular la innovació de les polítiques i la qualitat dels serveis a la ciutadania

Metodologia

El projecte es fonamenta en el treball en xarxa entre els ajuntaments de més de cinc mil habitants, la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i els experts dels diferents àmbits de polítiques públiques.

Les fases principals per al desenvolupament del projecte són: l’elaboració inicial d’uns criteris d’avaluació de bones pràctiques, la detecció de bones pràctiques al territori, la seva avaluació i, finalment, la seva difusió.

2 respostes a «La metodologia d’antibullying del nostre Servei de Mediació ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals»

 1. Moltes felicitats!
  Invertir recursos en la prevenció i solució del bullying és una inversió a curt i llarg termini per millorar la convivencia. Amb aquest tipus d’actuacions es pot millorar la situació de nens i joves pels que l’escola o l’institut es converteix en un infern…

  1. Moltes gràcies, Antònia! Podem dir que ara és quan això comença, perquè aquest reconeixement pot inocular més convicció a famílies afectades per aquest tipus de patiment que troben moltes dificultats en el moment de confiar el seu problema a terceres persones. Per això, no pararem d’aprendre per donar cada cop una acollida millor a aquestes necessitats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.