L’Ajuntament entra en una nova “dimensió” de la mà de la tecnologia blockchain

A vegades, entrar a col·laborar amb noves persones i organitzacions, t’obre noves portes. Fa uns mesos, vam intentar sense èxit que un projecte municipal rebés subvenció d’un programa europeu. En aquell camí, vam treballar amb l’empresa Ideas4Change, de Barcelona.

 

D’una porta tancada, n’ha sortit una altra d’oberta: Ideas4Change ens va proposar de participar en un nou programa europeu, el DLT4EU, que coordinen junt amb dues altres organitzacions, una britànica i l’altra holandesa. Aquest programa té com a objectiu promoure el desenvolupament en un període curt de temps, de projectes d’economia circular i de digitalització de la ciutadania per mitjà de l’ús de certes tecnologies que fins ara han tingut més rodatge en l’àmbit econòmic privat. Ara veurem quines.

 

I heus ací que juntament amb la Creu Roja, ens trobem com els 2 únics participants de l’Estat espanyol en aquest programa, amb altres companys d’aventura com, entre d’altres, un tal Ajuntament d’Amsterdam o el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament. Vaja, entre iguals. El programa funciona com una acceleradora de projectes incipients, i pretén casar un repte d’una ciutat o organització amb una proposta d’un equip de persones del món tecnològic. Aquest casament haurà d’engendrar una solució efectiva i que es pugui compartir arreu.

 

Nosaltres participem, en l’argot del programa, com a “Challenge Owners”, o propietàries d’un repte. Quin? La “Gestió col·laborativa d’equipaments electrònics per fomentar el consum circular de la ciutat de Sant Boi”.

L’objectiu: allargar la vida d’equips informàtics aparentment obsolets i carn d’abocador i donar-los el màxim d’utilitat social, minimitzant així la generació de residus, els presents i els futurs “evitant” la producció de més equips per una menor demanda de nous.

 

On està l’element tecnològic? Per aconseguir aquest objectiu, el programa europeu incorpora el DLT (sigles en anglès de ‘Tecnologia de Registre Distribuït’), una tecnologia innovadora similar a la blockchain que garanteix el seguiment dels equips des de la seva arribada, posem a un Punt Verd, fins que una altra persona els adquireix un cop reparats.

Aquest seguiment, altrament i tècnicament dit traçabilitat, permet generar un coneixement al detall sobre l’origen i destí final de l’equip, i per tant generar a la vegada un entorn de confiança: si desitgem que el nostre equip vell sigui reutilitzat per una escola, entitat o família amb escassos recursos, tindrem la seguretat i accés permanent a la informació sobre què li va passant a aquell equip i l’ús que se’n fa (per exemple, en quantitat d’hores de funcionament efectiu, respectant evidentment l’anonimat).

 

Després d’una fase de concurs, on diferents equips d’arreu d’Europa han proposat diferents solucions tecnològiques, finalment l’equip seleccionat per nosaltres per treballar conjuntament en aquesta solució és l’organització catalana Ereuse, amb experiència en d’altres municipis com Barcelona en la implantació de la tecnologia DLT en projectes per a la reutilització d’equips informàtics des d’una perspectiva social. Aquesta perspectiva encaixa perfectament amb una de les voluntats inicials del nostre repte, el de promoure a més la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social, a la vegada que minitmitzar la bretxa digital manifesta al nostre municipi: moltes famílies amb escassos recursos s’han vist privats d’equips informàtics, quan en podrien disposar de reutilitzats, plenament operatius i a un cost infinitament inferior.

A partir d’ara, l’Ajuntament i Ereuse treballarem plegats els propers 6 mesos, acompanyats per les organitzacions i persones expertes en diversos camps involucrades en aquesta programa d’acceleració de projectes, així com per la resta d’equips que treballaran els seus reptes i solucions particulars.

 

D’aquí al mes de novembre, se celebraran 3 jornades de treball (a Amsterdam i Londres, de forma virtual, i a Barcelona encara per determinar), per mitjà de les quals s’anirà donant forma i concretant la proposta inicial i fent les passes adients per a implementar-la al nostre municipi.

A finals de desembre, es presentarà públicament el producte final al qual hàgim arribat durant aquests 6 mesos. D’entre totes les solucions, a més a més, es reconeixeran les més significades.

Per a més informació de les propostes i dels equips que finalment s’han constituït arreu d’Europa, podem consultar la següent publicació: https://www.dlt4.eu/news-stories/open-call-finalists

 

En seguirem parlant…

Una resposta a «L’Ajuntament entra en una nova “dimensió” de la mà de la tecnologia blockchain»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.