Les sindicatures locals presenten un Informe sobre l’atenció a la ciutadania arran de la pandèmia

La Dolors Vallejo, la nostra Síndica Municipal de Greuges ha participat en la comissió de treball d'estudi i redacció d'aquest Informe que envia, sobre l'atenció a la ciutadania durant la pandèmia, ens demana de compar-lo amb nosaltres i que el publiquem. Aquest estudi ha estat realitzat per una comissió del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya I conté, entre altres, una proposta d'acció pels ajuntaments i/o per presentar una actuació d'ofici de les sindicatures i també sobre la situació dels ODS a l'actual temps de Covid 19.

La SMG de Sant Boi de Llobregat ha estat membre de la comissió de treball d’estudi i redacció d’aquest Informe que ens tramet, sobre l’atenció a la ciutadania durant la pandèmia, tot esperant que sigui del nostre interès.  

Les sindicatures locals presentem un Informe sobre l’atenció a la ciutadania arran de la pandèmia
A partir d’una avaluació proposem 10 recomanacions per als municipis i l’administració

 

El Fòrum de síndic, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya (Fòrum SD) alerta, en un document elaborat per analitzar el impacte de la Covid 19, de l’extrema fragilitat dels serveis socials municipals en un moment que sorgeixen nous models de pobresa com a conseqüència del coronavirus. Consideren que  “el sistema social està massa tensat i sense poder garantir plans d’actuació de caràcter preventiu”, fet que comporta una sobrecàrrega que pot deixar a moltes persones sense les prestacions que necessiten.
 
La conclusió forma part de l’estudi “Desatenció a la ciutadania en temps de pandèmia”, realitzat entre els 47 defensors/es locals que integren el Fòrum SD repartits en ciutats que sumen en total més de quatre milions d’habitants.  La SMG de Sant Boi de Llobregat ha estat membre de la comissió de treball d’estudi i redacció d’aquest Informe.
 
L’informe posa en valor el paper essencial que han jugat els municipis alhora de arbitrar mesures per atendre als sectors de la societat més afectats per la crisi sanitària. “Han estat l’Administració més a prop de la ciutadania i, en general, la que millor ha respost a les demandes habituals i a les noves demandes sorgides arran de la pandèmia”, indiquen.

Des d’aquesta perspectiva, les sindicatures municipals demanen una reflexió per a consolidar els mecanismes de treball que han funcionat i aquells que convé millorar. Entre els primers inclouen la necessitat de canalitzar i aprofitar  l’esperit “participatiu i col·laboratiu” de la ciutadania que s’ha mobilitzar en aquest període a través d’entitats i associacions per sumar esforços amb els poders públics. Quant als aspectes sobre els quals convé reflexionar esmenten el teletreball per evitar que sovint depengui del voluntarisme i dels recursos propis del funcionariat.
 
El document constata les dificultats amb les quals s’ha trobat la ciutadania pel bloqueig de l’administració i que ha incidit en les demores i en les dificultats en la tramitació dels ERTO, Renda Garantida de Ciutadania i el Ingrés Mínim Vital. Esmenta la manca d’informació sobre les residències. Proposa millorar la comunicació dels Ajuntaments amb els ciutadans, establint canals de comunicació nous i millorant els ja existents. En aquest sentit, el Fòrum SD destaca l’impacte que pot tenir la bretxa digital entre els i les ciutadanes que no poden accedir a Internet o tenen dificultats de connectivitat. Qualifica de ‘preocupant’ la poca comunicació digital entre la Generalitat i l’Administració local i demana que es declarin serveis essencials els centres cívics, equipaments esportius i culturals que per aquells col·lectius més vulnerables són indispensables per a no desconnectar-se del seu entorn.
 
El síndics municipals alerten, finalment, de que els Ajuntaments aprofitin la crisi de la Covid 19 per a no posar traves administratives als ciutadans que volen empadronar-se, ja que facilitar-ho és un deure i una obligació fer-ho. 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.