Memòria Històrica – Línia APS: Treballem amb records però busquem significats.

Maig de 2017. Ciutat Cooperativa. Un grup d’adolescents de l’Institut Rafael Casanova en un taller de cartografia crítica als carrers (foto), sota la guia del company Carles Serret i amb el suport del nostre tècnic Xesco Montañez... Estem recuperant la memòria col·lectiva del barri, sí. Però també estem incidint sobre la construcció de la pròpia identitat d’una comunitat actual, dintre del Programa de Memòria Històrica.

Miss Airgam.

Miss Airgam és el nom d’aquest APS (Aprenentatge Servei) a què ens referim, amb el Lluís Torrens com a facilitador, veritable cervell conceptual del projecte, centrat en la recuperació de la memòria històrica de la dona treballadora de “la Coope”. El protagonitzen 23 alumnes de l’Institut Rafael Casanova, de segon cicle de Secundària Obligatòria.

A-P-S???…

Aprenentatge Servei. Un APS és un procés on algú que vol aprendre alguna cosa concreta (en aquest cas, un grup d’alumnat voluntari) interactua amb altres espais (aquest cop, el Col·lectiu Suma de persones adultes; veïns i veïnes de la Ciutat Cooperativa; entitats del barri, com l’Associació de dones Esclat, etc.), tan diferents com sigui possible, sempre amb un tercer element de suport tècnic en concòrdia (com ara l’equip de Convivència i Civisme, gestor del programa, o l’arxiver històric municipal), per acabar destil·lant un servei cap a la comunitat.

Una cadena de diàlegs improbables.

Un servei que adoptarà la forma d’un acte de trasmissió de significats al conjunt de la societat (una “expo”, per exemple). I que tindrà el valor d’haver deixat pel camí una cadena virtuosa de diàlegs i afectes improbables, entre les persones molt diferenciades que, d’altra forma, difícilment s’hi haurien relacionat, entre sí.

Fem MemòriART.

Justament aquest és el punt de partida de Fem MemòriART, segon APS territorial que rep el suport del Programa de Memòria Històrica, aquest cop a Marianao. Amb l’entitat Circula Cultura com a facilitadora, aquesta iniciativa pretén dur a terme, des del mes de març, una recerca col·lectiva de la memòria de la Plaça Generalitat amb el veïnat, per acabar donant a aquests relats, com més diversos millor, un tractament artístic final, en una exposició pública que serà fruit de la creació en equip. L’antic quiosc de la Plaça s’ha esdevingut, en aquest cas, en el punt d’expressió de l’anacronisme essencial de la història: diferents temps vitals diferents allotjats en el mateix avui i ara (segona foto de l’apartat “documents relacionats”).

Un programa en primera persona.

El Programa de Memòria Històrica el gestiona l’Àrea de Ciutat Educadora però l’hem de constuir entre tots/es, arribant a tots els barris. Tens alguna idea?.. Parlem-ne!…

fmontañez@santboi.cat

jccassou@santboi.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.