Next Generation: què són i projectes de l’Ajuntament que s’hi podrien acollir

Des de fa uns mesos aquest binomi de paraules conviu amb nosaltres amb una certa normalitat, però potser paga la pena aterrar una mica el concepte i veure què hi ha al darrere.

L’estratègia Next Generation és un instrument temporal de la Unió Europea, per a impulsar la recuperació i reparar els danys econòmics i socials immediats causats per la Covid-19, neix per tant com a palanca per a construir l’Europa de la nova generació, impulsant projectes que suposin un canvi estructural i que tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació.

Té una dotació de 750.000 milions d’euros per a fer una Europa més ecològica, més digital, més resilient i millor adaptada als reptes actuals i futurs.

L’element central del Next Generation amb una dotació de 672.500 milions d’euros, és el Mecanisme Europeu de recuperació i resiliència en préstecs i subvencions, per donar suport a reformes i inversions realitzades per part dels països de la UE. Els Estats membres estan treballant en els seus plans per accedir als fons; en el cas de l’Estat espanyol és el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española.

 

 

Un altre paquet serà l’ajuda a la recuperació per a la Cohesió i els Territoris d’Europa (REACT-UE), que inclou 47.500 milions d’euros. Una iniciativa que continua i amplia les mesures de resposta i reparació de crisi aplicades mitjançant iniciatives d’inversió en resposta al coronavirus.

El Next Generation també aportarà fons addicionals a altres programes o fons europeus com l’Horizon Europe, InvestEU, Desenvolupament Rural, Fons de transició Justa i RescEU fins a completar l’import total d’ajudes.

 

Projectes de l’Ajuntament que podrien acollir-se a Next Generation

L’Ajuntament fa mesos que està treballant en possibles projectes que podrien acollir-se a les ajudes. Compartim amb vosaltres una breu explicació dels mateixos:

 

Districte Z

El projecte s’emmarca en el model de ciutat que vol ser Sant Boi, el ser una ciutat compacta i cohesionada, que vol generar un espai central a la ciutat que doni resposta a la generació jove de 20 a 30 anys. El projecte incorpora els models teòrics d’innovació (smart city, circular city, ciutat dels 15 minuts), amb la visió important d’un urbanisme feminista que forma part del nostre ADN i de ciutats que tenen cura, innovant en la seva cocreació i definició de forma participativa. L’objectiu és aterrar aquests models teòrics a la realitat del municipi i al sector Caserna-Fecsa, innovant també en el mètode i utilització de la tecnologia amb que es defineix i es testa, fent un prototipus que és el producte. L’objecte del projecte es concreta en la transició ecològica, el trasllat de la subcentral i l’encapsulament de la subestació, donant entrada a un barri circular i impulsant l’eficiència de la ciutat.        

[SI-BOI] Cap a la transformació digital

És el full de ruta per aconseguir que els sistemes d’informació de l’Ajuntament i les seves Empreses Municipals, siguin un dels pilars i catalitzadors de la innovació i la gestió intel·ligent de la ciutat. Oferir serveis amb la màxima qualitat i de la manera més eficaç, eficient, personalitzada i sostenible possible a la ciutadania utilitzant la tecnologia, les dades amb valor, a través de la transformació digital tant de l’organització com de la ciutat.

Data Center Polígons d’activitat econòmica

Digitalització dels polígons d’activitat econòmica, tenint en compte que tenim la instal·lació d’un Data Center a la ciutat (oportunitat), i que existeix interès en fer col·laboració públic-privada amb el sector industrial ubicat als polígons, la idea és fer un conveni per a que les empreses ubicades als polígons d’activitat econòmica, puguin utilitzar les seves instal·lacions, de tal manera que enlloc de tenir servidors en les empreses els poguessin tenir ubicats allí, això milloraria l’espai per a les empreses i facilitarà la interconnectivitat, ja que a l’empresa li arribarà la fibra òptica a major velocitat. La idea és que Sant Boi sigui facilitador de la transformació digital del món de les empreses, no només als polígons municipals sinó també als municipis del Delta.

Centre de transformació digital, Masia Torre Figueres

El projecte està pensat per oferir una promoció econòmica orientada al moment actual i futur. Es vol fer un pas més en la promoció desenvolupada (formació ocupacional, continua, campanyes de promoció del comerç), provocar un canvi i que la Masia sigui un centre de referència a diferents nivells, donant molta rellevància a la transformació digital i la transició ecològica del sector econòmic. Amb autoconsum energètic i innovant en el concepte de servei al món de l’empresa i en la forma de treballar fomentant el teletreball (prova pilot).

Cervell, salut mental i epigenètica

Lideratge d’un consorci format per altres institucions i municipis de l’Estat, aprofitant que es forma part de la Red innpulso i que existeix relació amb altres municipis que poden estar treballant també en temes de salut.

Es vol orientar el tema de la salut en sentit ampli, prenent com a eix la salut mental, el cervell, la salut emocional i anar incorporant temes col·laterals com la digitalització aplicada, l’efecte sobre el desenvolupament econòmic, o la creació d’oportunitats d’ocupació, l’impacte en la productivitat, relacionar l’estat emocional, etc… Tot això dins del context actual amb l’absentisme laboral, amb les baixes laborals motivades per problemes psicològics o similars, ja que en el camp de la salut mental hi ha moltes branques, tema robòtica, farmacèutica, però amb l’eix central de la salut mental emocional i el cervell. També es vol vincular amb l’epigenètica, els factors ambientals associats a l’estat de salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.