PORCS SENGLARS URBANITES

L'Equip d'Educadors de la Policia Local us facilita, tot seguit, un recull de recomanacions en cas de detecció de porcs senglars als nucli urbà de la nostra ciutat, donada l'assiduïtat de les seves visites, sobretot, en horari nocturn.
T’HAS TROBAT AMB AQUESTA ESCENA ÚLTIMAMENT?

Des de ja fa un temps, són habituals les visites que rep el nucli urbà de Sant Boi per part de camades de porcs senglars que deambulen de manera lliure pels nostres carrers, parcs i jardins, sobre tot en horari nocturn o de tarda, la qual cosa pot ocasionar, com a poc, riscos per a la seguretat viària i inquietud entre els santboians/es.

PER QUÈ ELS VEIEM A LA CIUTAT?

Bàsicament, per la facilitat en l’obtenció d’aliment i aigua.

El porc senglar és un animal mamifer salvatge que viu al medi forestal amb un alt nivell reproductiu i una gran capacitat d’adaptació a diferents hàbitats. Hem de tenir en compte que una famella pot gestar durant practicament tota la seva vida diverses vegades l’any si es troba ben alimentada..

A les nostres muntanyes no tenen depredadors naturals, la qual cosa fa que, en unió de la disminució de llicències de caça i la seva capacitat reproductiva, la població d’aquests animals s’hagi quintuplicat en els últims 25 anys, estimant-se una població d’exemplars a Catalunya d’uns 100.000.

L’aparició de porcs senglars al nucli urbà de Sant Boi no es tracta d’un fet exclusiu sino que s’ha convertit en un problema, no només a nivell estatal, sino també a nivell europeu. De fet, podriem parlar d’una nova subespècie d’exemplars anomenats porcs senglars de ciutat.

Aquests animals s’han acostumat a la presència humana i accedeixen directament a les urbanitzacions i el casc urbà per diferents corredors a la recerca d’aigua i aliments que poden trobar en deixalles a prop de contenidors, papereres, parcs, etc.

PERILLS QUE COMPORTEN

Un dels perills més evidents que la deambulació d’aquests animals pot comportar a la ciutadania és la irrupció sobtada a la calçada per part d’un o més exemplars, creant evident risc per a la seguretat viària, la qual cosa pot esdevenir en accident de trànsit.

A més, tot i que a hores d’ara no es té constància d’episodis violents, un altre evident risc és l’atac d’algun exemplar sobre persones. Recordem que aquests animals són silvestres i el seu comportament és imprevisible, sobre tot si se sent amenaçat.

QUÈ FAIG SI EM TROBO AMB ALGUN/S PORC/S SENGLAR/S?
 • Si detecteu la presència d’un o més exemplars, no us acosteu, aviseu la Policia Local i col·laboreu-hi, si s’escau.
 • No els doneu menjar, ni deixeu bosses o escombraries fora dels contenidors o punts de recollida de residus.
 • Si els veieu caminant per la calçada, no els assetjeu amb els vostre vehicle.
 • En cas d’accident, truqueu la Policia Local.
 • No els espanteu i no deixeu que el vostre gos els assetgi.
 • No els acorraleu i deixeu alguna via d’escapament, en cas necessari.
 • No correu davant la presència dels porcs senglars. Podrien espantar-se i reaccionar de manera imprevista.
 • Si circuleu a la nit en vehicle per urbanitzacions o zones on hagin pogut ser vistos habitualment, minoreu la marxa i estigueu atents a qualsevol incidència a la calçada.

 

 

6 respostes a «PORCS SENGLARS URBANITES»

 1. Bon dia.

  Dono fe que a les zones de muntanya, sobre tot a la tarda nit, observo cada vegada més la presencia de porcs senglars.

  Em preocupa especialment la gran quantitat de persones, gent gran que surt a passejar i puja o baixa per la urbanització i de gent jove que va, o torna caminant al col·legi o Institut, o altres indrets de la nostra ciutat.

  Si que he detectat que hi ha gent que deixa menjar, imagino que per a gats, al costat de determinats contenidors, contenidors que es troben molt a prop dels habitatges i que apropa el perill i el risc de tenir incidències amb les persones.

  Crec que entre tots hem de fer un esforç per minimitzar aquest problema que fa anys que ens acompanya.

  1. Cert, Ferran.
   S’estan estudiant diverses fórmules per tal de minimitzar l’impacte que suposa la sortida dels porc senglars del seu hàbitat natural i accés a zones urbanes.
   Mentrestant, haurèm de ser conscients que aquests animals han canviat els seus hàbits i de no afavorir amb algunes actituds allò que s’intenta evitar.

 2. una manera de que estos animales se queden donde están, seria proporcionarles en algunos puntos estratégicos de la montaña , alimento periódico, pienso u otro alimento solo para ellos, al igual que se hace con las colonias de gatos distribuida por toda la ciudad, tienen el instinto animal y no son responsables de su reproducción, aunque creo que habría que controlarlo, via esterilización de los machos posibles o hembras. antes de que sea un problema de grandes dimensiones , que casi siempre desemboca en su exterminio,

  1. Moltíssimes gràcies per la teva aportació, Manel.
   Tenim constància que el Dpt.de Medi Ambient de l’Ajuntament ha pres cartes a l’assumpte i segur que prendran la mesura més adient i efectiva per tal de minimitzar el problema.

 3. Veure a un animal lliure i salvatge sempre és un goig, no com nosaltres que som esclaus. És increible l’èxit que ha tingut la estúpida espècie humana. Suposo que és degut a la nostra capacitat d’extermini. Sinó que li preguntin, hipotèticament, als neanderthals. LLibertat pels porcs senglars!

  1. Estic amb tu, Diego. És un autèntic goig veure un animal salvatge lliure, això si, al seu habitat natural. Òbviament, la ciutat no forma part del seu entorn natural, tot i que cada cop més sembla ser-ho. D’entre les mesures a adoptar per evitar que aquests animals s’acostin a les ciutats i puguin esdevenir un perill per a la ciutadania, NO es contempla el tancament dels porcs senglars, ni tan sols, hipotèticament.

   Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.