Presentació de la intervenció de l’EDUSI a Camps Blancs a la reunió dels socis del Projecte Europeu Camelot a Gdansk

Aquesta intervenció de l’EDUSI de Sant Boi tindrà lloc el segon semestre de l’any vinent i es farà, apart dels edificis municipals, en els 184 immobles plurifamiliars residencials de Camps Blancs, donant cobertura a la totalitat dels habitatges del barri.

L’Ajuntament pretén reduir un 20% les emissions de CO2 en els àmbits on té competència, com són els edificis municipals i l’enllumenat públic i semàfors. Tot i així, va més enllà i per lluitar contra el canvi climàtic actuarà en els edificis residencials.

El projecte europeu Camelot, que ja el vàrem presentar en un altre article, els socis son diverses àrees metropolitanes europees, una de les quals és l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i comparteixen bones pràctiques adreçades cap a la ciutadania.

En aquesta ocasió es varen trobar a Gdansk, Polònia, el 4 de juliol, fent coincidir que el dia 5, a la mateixa ciutat tenia lloc la trobada internacional III Pomorskie Fòrum de Solidaritat Climàtica al Centre Europeu de Solidaritat i que el grup hi faria les seves aportacions treballades el dia anterior en un workshop.

L’ordre del dia del grup Camelot era “Adaptació de les metròpolis al canvi climàtic, incloent la implementació dels projectes ITI (Integrated Territorial Investments)”.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona va convidar l’Ajuntament de Sant Boi a assistir i presentar, com a municipi de l’Àrea, la nostra estratègia contra el canvi climàtic i la intervenció de l’EDUSI a Camps Blancs que és precisament per a aquest objectiu, i des de la UAPA vàrem aportar a la taula rodona del grup Camelot les nostres experiències.

Aquesta trobada internacional del 4 de juliol passat, estava emmarcada en les experiències dels projectes urbans i metropolitans de la Política de Cohesió de la Unió Europea. A la taula rodona, de Sant Boi, vàrem explicar, la nostra estratègia d’adaptació al canvi climàtic, fent esment del full de ruta amb vista al 2030 i vàrem descriure 4 accions:

  1. La necessitat de repensar i tornar a dissenyar les infraestructures amb una perspectiva de futur, tenint en compte les previsions pel que fa al canvi climàtic i els riscos que comporta.
  2. Reciclat i tornar a usar l’aigua subterrània per a usos tals com neteja i reg, ens permet optimitzar i reduir el consum d’aigua.
  3. Xarxa de refugis climàtics
  4. Àrees d’absorció i drenatge d’aigua cap a l’aqüífer del Baix Llobregat, a 10 m de profunditat que ens permet reutilitzar-la quan sigui necessari.

Pel que fa a la rehabilitació energètica dels edificis de Camps Blancs, es destinaran 2,2 milions d’euros per reduir-ne les emissions de carbó, forma part del projecte Capaci[u]tat, l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya FEDER 2014-2020, i al 50% per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

L’impacte és en tot el barri, els 184 edificis, en els quals hi viuen més de 5.000 persones, moltes en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social, que veuran que el seu consum energètic es redueix, i també la factura elèctrica. Tot això també és un benefici directe per a l’entorn.

L’objectiu és millorar la demanda de calefacció disminuint al menys 1 lletra, i si no és prou, que la demanda es redueixi un 30 %.

 La intervenció a aquests habitatges consisteix en la rehabilitació energètica i es farà per aïllament tèrmic a:

Les façanes: Injectant cel·lulosa a les cambres d’aire.

La coberta: Amb una capa de 30 cm de cel·lulosa al forjat de la sotacoberta.

Els forjats sanitaris: Posant llana mineral als forjats, renovant les reixes de ventilació i segellant tots els conductes sanitaris.

La cel·lulosa és un material ecològic, aïllant, ignífug i regula la humitat dels materials, evitant la propagació de fongs, i la llana mineral que és un producte natural. A més la pasta de cel·lulosa s’obté a partir dels excedents de diaris i revistes impresos, per tant, es reutilitza paper que ja era residu.

En acabar l’exposició dels socis i convidats, vàrem realitzar un taller per redactar les propostes de recomanacions 2021-2027 del projecte i que s’havien d’aportar al Fòrum de Solidaritat Climàtica de l’endemà.

La coordinadora del grup amfitrió, és a dir, de l’Àrea Metropolitana de Gdansk, Sopor i Gdynia, el primer que va demanar era que expliqués de manera més àmplia la nostra experiència dels refugis climàtics. Els vàrem donar més detalls de quan va començar, com funciona, la darrera ampliació a espais oberts, etc. L’interès en el seu cas és més pensant en el seu hivern, ja que preveuen tenir manca de gas, i poden aplicar la nostra bona pràctica a la inversa, per al fred.

També van demanar més detalls sobre com s’aplicarà la pasta de cel·lulosa en els edificis per tenir-ho present en el seus plantejaments.

L’endemà, a l’inici del Fòrum de Solidaritat Climàtica, el conductor de l’esdeveniment va donar la benvinguda a l’assistència i l’agraïment a les propostes que enviades pel grup Camelot, esmentant la bona pràctica aportada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.