PRIMAinadaVERA SOBRE RODES

Amb l'arribada del bon temps, l'Equip d'Educació Viària, reprèn les activitats de conducció pràctica de vehicles (bicicletes i patinets) entre la canalla d'educació infantil, cicle inicial i cicle superior de primària, en circuits simulats a la via pública i als patis de les escoles.

                     Si no et comportes bé….el policia se te’n durà.

Quantes vegades no haurem sentit aquesta frase dels nostres pares/mares o avis i àvies?.

Tot i que la mateixa la repetim ara als nostres fills amb una intenció dissuasòria i repressiva (d’això ja en parlarem en futures publicacions), avui té el seu sentit d’una manera figurada.

Segurament, durant el curs escolar, sentireu el vostre fill/a parlar que a classe ha vingut un poli i han sortit al carrer amb ell, o se’ls ha endut a circular en bici al pati o a una plaça o, fins i tot, han pujat al bus de línia regular i han baixat unes parades més endavant.

No menteix!.

Què fem a classe dels vostres fills/es durant el curs escolar?.

La nostra resposta és, guiar-los.

Guiar-los afavorint el seu desenvolupament cognitiu, mitjançant la facilitació de l’aprenentatge de les normes més bàsiques, tant de convivència i civisme com d’educació viària, propiament dita.

Òbviament, ho fem des de la perspectiva que del seu entorn percep un menor amb edats compreses entre els 5 i els 11 anys aproximadament, adoptant segons el curs al qual ens dirigim, el rol de les principals figures actuants a la via pública, és a dir, com a vianants, conductors i passatgers.

                         

Ja des dels 5 anyets, interactuem amb els nens/es a classe transmetent-los, empàticament, el significat de la figura policial, la qual ha d’esdevenir en un dels seus referents immediats de seguretat, confort i suport, desactivant l’hermetisme que pugui projectar el nostre uniforme a alguns d’elles/es.

Un cop al carrer, i sota la supervisió de l’educador i l’ajuda del tutor/a, fem un reconeixement de l’entorn urbà que ens envolta, facilitant-los tècniques a adoptar a l’hora de, per exemple, travessar el pas de vianants, vigilar amb els guals, semàfors, conducció a la via pública de la nostra mascota, utilització de l’espai urbà i el seu mobiliari, etc.

                        

A partir dels 7 anys d’edat, incidim a classe en els comportaments conductuals eficients per a viatjar com a passatger del transport públic adoptant fins i tot, d’una manera camaleònica i divertida, l’apariència de persones amb mobilitat reduïda (embarassades, persones grans, etc.), per posteriorment, posar allò assimilat a la pràctica pujant al bus de línia regular.

No serà fins a 5è de primària quan aprofundirem una mica més en el coneixement dels senyals de trànsit i normativa viària, per tal que els nens/es, potencials conductors/es del primer vehicle al qual tenen accés, la bicicleta, sàpiguen reconèixer les diferents parts d’aquesta, el seu funcionament, elements obligatoris per a conductor  i vehicle, així com les normes de senyalització de maniobres, llocs preceptius per a la circulació, actuacions en cas d’emergència i roba adient per a la conducció, entre d’altres.

Assimilació dels conceptes explicats a classe mitjançant la pràctica dinàmica.

                          

En una segona fase complementària realitzarem al pati del mateix centre escolar o bé en lloc adequat a la via pública, una activitat pràctica de conducció de bicicletes i patinets en circuit portàtil bàsic o reactiu de diferent complexitat, i sempre segons l’edat de la mainada.

D’aquesta manera, es pretén que el menor, el qual ja ha rebut informació bàsica prèvia sobre les diferents normes a tenir en compte com a conductor d’un vehicle, pugui interactuar eficientment dins el circuit amb el seu vehicle, adaptant el seu comportament a les exigències del propi circuit i a la densitat de trànsit dins d’aquest.

                         

Per acabar, els nostres guies canins, acompanyats dels gossos-policia, faran una petita exhibició d’habilitats de l’animal i facilitaran als nens la informació rellevant imprescindible per tenir cura de la nostra mascota i de les obligacions i comportaments a adoptar com a propietaris d’aquesta.

No cal dir que, a més d’aprendre, s’ho passen d’allò més bé!!

Tot això no és més que una petita porció del que aquest Equip d’Educadors realitza envers els escolars santboians, adaptant la seva oferta a les inquietuds i /o demandes de la comunitat escolar i la resta de col·lectius, així com a l’extens teixit associatiu als quals ens adrecem any rere any.

En pròximes publicacions, us farem cinc cèntims d’allò que fem amb els escolars de Secundària, Batxillerat, PTT, etc.

Com sempre, som aquí per escoltar-vos i, si us plau…..feu-nos un favor,

            …no espanteu els nens amb el POLI!!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.