Què mantindria 100 adolescents en silenci expectant davant d’una pantalla amb un mapa?…

Fàcil: la sra. Rosa Ortiz... Un historiador oficial s'hi referiría com una "nena de la guerra". Nosaltres l'hem conegut com una dona energética, dolça i acollidora.

 

Últim bus cap a Moscú

Fa 80 anys, l’aviació italiana va bombardejar durant 40 h consecutives la ciutat de Barcelona… Va ser una macabra i frívola expressió de maldat sense cap justificació, ni tan sols sota arguments d’estratègia militar.

Això va ser els dies 16, 17 i 18 de març de 1938.

En aquell moment, la Rosa Ortiz era una nena de 7 anys que vivia al barri de la Barceloneta. Per protegir-la, la seva mare va aconseguir per a ella plaça a l’última expedició d’infants que van marxar en bus cap a l’exili.

 

Intel·ligència col·lectiva

Al novembre de 1938, la sra. Rosa Ortiz va arribar a la URSS… Igual com altres 300 nenes i nens catalans d’entre 5 i 12 anys que ahir, 20 de març de 2018, es van veure reflectits en l’iris dels 100 alumnes del Col·legi Pedagogium Cos, l’Institut Rubió i Ors i l’Institut Rafael Casanova que van assistir, emocionats, a la narració històrica més afectiva possible, formulada des de la introspecció pura d’un testimoni viu que perdona, no oblida i no ens pot deixar oblidar. Aquell matí, al Museu de Sant Boi, es va crear un pensament de grup. Intel·ligència col·lectiva.

L’any 1956, amb 26 anys, la sra. Rosa va retornar a Barcelona, com a repatriada, i aquí ha fet la seva vida… i la seva família. El seu fill, per cert, la va acompanyar força il·lusionat.

 

“Sota les bombes” és una exposició que visita aquests dies el Museu de Sant Boi i la seva dinamització escolar compta amb el suport del Programa de Memòria Històrica de l’Àrea d’Educació, Convivència i Solidaritat.

http://www.angleeditorial.com/sota-les-bombes-690

Memòria Històrica.

fmontanez@santboi.cat

jccassou@santboi.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.