Recomanacions per a un viatge segur.

L'Equip d'Educació Viària de la Policia Local vol compartir un recull de consells i recomanacions per a gaudir d'un viatge segur aquest estiu.

Són moltes les families que aquest estiu, amb la arribada dels merescuts períodes de vacances, es faran a la carretera en vehicles particulars per viatjar en família cap als punts de descans i a l’invers.

Per això, haurem de tenir en compte una sèrie d’accions que afavoriran la nostra arribada a destinació de manera segura.

Aspectes com el descans del conductor abans i durant el viatje, el manteniment del vehicle o una circulació relaxada seran fonamentals per assegurar un desplaçament segur.

 Consells generals per a un viatge tranquil i segur

1. Just abans i durant el viatge: Begudes sense alcohol i àpats lleugers, i dormir bé la nit anterior.

2. Adoptar una posició ergonòmica: Assegurar d’adoptar una posició que deixi 25 cm entre el pit i el volant (espai de desplegament del coixí de seguretat), que iguali l’altura del reposacaps amb la part superior del cap, les mans en la posició de les “ dues menys deu “, amb els braços lleugerament flexionats, etc.

3. Realitzar parades per evitar la fatiga: Parar sempre que es percebin símptomes de cansament (picor d’ulls, parpelleig constant, dolor muscular o falta de concentració). Per norma general, és recomanable realitzar una parada de 10 minuts cada dues hores.

4. Actitud tranquil·la al volant: Evitar agafar el vehicle després d’una discussió, una situació d’estrès o un impacte emocional.

5. Evitar les hores de més calor: Les altes temperatures poden produir deshidratació i augmentar la fatiga. En època estival, s’han d’evitar les hores centrals del dia, cal ventilar convenientment el vehicle i fer ús del climatitzador a una temperatura de confort (21˚ C). També en dies molt assolellats és recomanable fer ús d’ulleres fosques per reduir la fatiga visual.

6. Utilitzar els sistemes de retenció (cinturó i cadiretes) a totes les places: Fins i tot als viatges més curts i coneguts s’ha de mantenir una norma que pot salvar la vida.

7. Prevenir fonts de distracció: Programar el navegador abans d’iniciar la marxa.

8. Ajustar la velocitat a les necessitats del trànsit: En cas de trànsit intens, no convé anar excessivament més de pressa (ni més lent) que la resta de vehicles, per evitar situacions de risc.

10. Amb nens al vehicle: Tenir en compte les seves diferents necessitats d’atenció i procurar descansos regulars durant el viatge, així com estimular el seu entreteniment mitjançant suport musical, visual, etc. Aprofitar hores de son de la canalla per viatjar, tot respectant descans del conductor/a.

11. Posar a punt el vehicle: A més de les revisions periòdiques, abans d’un viatge convé revisar l’estat de conservació i la pressió d’inflat dels pneumàtics, els nivells d’oli, líquid refrigerant, aigua de la bateria o líquid de frens, l’estat de la roda de recanvi, etc.

12. No oblidar els detalls: Portar el permís de conduir, la documentació del vehicle (ITV al dia, permís de circulació i fitxa tècnica) i elements obligatoris de seguretat (armilla reflectant, dos triangles de senyalització), i recordar que ja no és obligatori portar un joc de bombetes de recanvi ni rebut de pagament d’assegurança en vigor, tot i que aquest últim document SÍ que el recomanem portar al vehicle per afavorir possibles gestions posteriors amb els agents encarregats de la regulació del trànsit, així com amb la mateixa companyia d’assegurances en cas d’accident.

Un cop en destí:

No us atureu ni circuleu per zones que no us inspirin confiança, que tinguin poca il·luminació o que estiguin tots els locals comercials tancats per festa o horari.
Si viatgeu amb tren o autobús, no perdeu de vista l’equipatge, especialment en parades intermèdies.
Transporteu únicament petites quantitats de diners en efectiu. Utilitzeu targetes de crèdit, xecs de gasolina, etc.
Adopteu les mateixes mesures de seguretat que habitualment utilitzeu a casa. Mantingueu en lloc segur els seus objectes de valor, diners i targetes de crèdit.
No oblideu portar sempre a sobre els documents d’identificació personal i la cartilla de la Seguretat Social i deixar una fotocòpia a la maleta de l’hotel.
Tingueu cura les vostres pertinences en aquells espais on concorrin moltes persones (mercats ambulants, espectacles, etc.) Vigileu els vostres objectes personals, especialment bosses, càmeres, telèfons, etc. No feu ostentació de riquesa.
Si el viatge es fa amb nens, aquests han de memoritzar el nom dels pares, domicili i telèfons i saber que en cas de pèrdua han de romandre on s’han perdut i demanar ajuda. És recomanable també identificar-los amb polseres, tatuatges temporals personalitzats amb les seves dades o qualsevol altra mesura que serveixi de manera similar si van a estar a llocs molt concorreguts.

I, recordeu, l’important serà sempre arribar i no el temps que triguem a arribar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.