IN-VITA a la reflexió: 41. L’excés de control és una forma de descontrol

"Una vegada a la setmana, realitza una revisió exhaustiva de tots els teus projectes amb tant detall com sigui necessari. Si ho fas, el teu sistema funcionarà. Si no ho fas, cap sistema funcionarà". Continua llegint...

Tant en golf com en tenis, una pilota massa forta pot provocar un mal cop. Un excés de rigidesa pot limitar la teva capacitat per abordar les coses des de la perspectiva més productiva. La microgestió -perdre’s en els detalls de la vida i de la feina- pot ser una trampa seductora en la recerca de la productivitat. Els objectius petits estan molt bé, mentre hi hagi un objectiu.

Ets un obsés de l’organització?

Cada vegada reconec més l’existència d’”obsessos de l’organització”, és a dir, de persones que dediquen una quantitat exagerada de temps i energia a experimentar amb detalls organitzatius que no sembla que mereixin l’esforç.

“Organitzar-se” simplement oblida la qüestió crucial: la necessitat de pensar i adoptar decisions intuïtives per ser realment productiu. Quan les persones comprenen el poder de l’organització en si mateixa, a vegades van massa lluny en l’intent d’organitzar-ho tot fins a l’últim detall: “Creem un sistema que faci totalment innecessari pensar!” Però això és impossible. Els meus sistemes descarreguen la ment tant com és possible de la tasca de recordar coses, però no eviten la necessitat de realitzar una avaluació executiva regular dels assumptes.

Els sistemes organitzatius només serveixen com a rudimentaris substituts dels objectius i de les seves parts i aspectes fonamentals, però encara has d’aplicar la teva ment, la teva intel·ligència i la teva intuïció per integrar aquestes parts en el tot que constitueix la teva forma d’interactuar amb el món.

M’han preguntat infinites vegades, diu David Allen, quina és la millor forma i la millor eina per organitzar els projectes. La gent vol saber com encaixar les diverses peces dels projectes i aquests a la vegada amb tots els altres projectes i les seves peces respectives. El noranta-nou per cent de les vegades la resposta ha estat: “Una vegada a la setmana, realitza una revisió exhaustiva de tots els teus projectes amb tant detall com sigui necessari. Si ho fas, el teu sistema funcionarà. Si no ho fas, cap sistema funcionarà”. Aquesta classe de revisió conscient setmanal dels teus projectes i de les accions que hi estan associades, t’ajuda a organitzar-te de forma increïblement efectiva, perquè del que es tracta realment és de capturar idees creatives, catalitzar-les i executar-les, no d’organitzar-se simplement.

La passió per un cert tipus d’experiència (la relaxació, la diversió, l’enfocament productiu) o el desig que passi alguna cosa que realment vulguis (un quadre, un poema, una nova empresa) pot ser una gran motivació per organitzar-se. Però no deixis que la fascinació per la forma (l’organització) et faci perdre de vista la seva funció (el resultat).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.