Retirades les darreres plaques franquistes avistades en les façanes de Sant Boi.

18/07/2017 Durant aquesta setmana, justament quan la façana de la Casa de la Vila ha estat presidida per un missatge antifeixista per recordar el cop d'Estat del 18 de juliol de 1936, hem pogut confirmar, des del Programa de Memòria Històrica, la retirada de les façanes de Sant Boi de les darreres plaques franquistes conegudes.

El tambor feixista

La dictadura franquista va utilitzar la tècnica del tambor o martelleig, amb una presència aclaparadora de la seva simbologia en tots els espais possibles, també les façanes, clar.

Amb aquesta apropiació dels carrers amb la seva iconografia, el franquisme volia aconseguir un poder simbòlic de tipus carismàtic, a falta de legitimitat democràtica.

Dintre d’aquesta parafernàlia que barrejava una confusió d’èpoques i motius, el jou i les fletxes van ser recuperades de la tradició d’una monarquia medieval que venia molt bé per justificar un règim de partit únic i inspiració ultra religiosa.

 

Llei de Memòria Històrica

A partir d’aquí, la Llei de la Memòria Històrica, de l’any 2007, obliga els serveis públics a retirar dels espais comuns tota aquesta mena de simbologia totalitària, requerint a l’efecte la cooperació ciutadana.

 

Cooperació ciutadana

La implicació de la ciutadania ha permès localitzar i retirar pictogrames franquistes ocults en 5 punts (A. Gaudí, 8. A, Gaudí, 71. Rosselló, 7. Joan Martí, 40. Ronda Sant Ramon, 101.)

 

Cens de Simbologia Franquista

Abans i després al carrer Antoni Gaudí, 8

En paral·lel, l’equip tècnic del Programa de Memòria Històrica ha anat chequejant tots els punts (14) amb presumpta presència residual de simbologia de la dictadura d’acord amb el Cens de Simbologia Franquista de la Generalitat de Catalunya, amb resultat negatiu.

 

Porta oberta, vista alerta…

Tot i això, encara mantindrem activa la mecànica de detecció i retirada de pictogrames feixistes per si n’hi aparegués alguna icona més que pugui haver quedat oculta a les mirades, invisibilitzada per cables, canonades o racons…

Els avistaments poden ser reportats a través de les xarxes socials municipals i via correu electrònic i Facebook de l’Àrea de Ciutat Educadora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.