Sant Boi rep dos premis europeus per una prova pilot de reutilització d’equips informàtics

L’experiència ha permès reduir la bretxa digital a secundària i afavorir la reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

 

L’Ajuntament de Sant Boi ha rebut dos reconeixements europeus per una experiència pilot que ha permès donar un nou ús a 30 dispositius electrònics en desús. El lliurament del guardons ha tingut lloc aquest dijous, dia 6 de maig, durant la celebració simultània de dos esdeveniments virtuals.

La iniciativa, duta a terme en col·laboració amb la xarxa de persones i entitats eReuse, ha estat una de les guanyadores del projecte DLT4EU, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa d’innovació Horizon 2020. També ha estat guardonada com a bona pràctica per la fundació alemanya Hans Sauer, dins de la convocatòria “Ciutats Circulars: Dissenyant comunitats urbanes del futur”. La iniciativa de reacondicionament també ha estat reconeguda pel Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Carles Pi i Sunyer, en l’àmbit de la Justícia social i i reducció dels impactes mediambientals.

El projecte pilot ha permès posar a prova un circuit col·laboratiu de reacondicionament i reutilització dels dispositius electrònics per destinar-los a estudiants de secundària de la ciutat amb pocs recursos, afavorint d’aquesta manera la lluita contra l’escletxa digital i el seguiment de les classes i les tasques educatives durant la pandèmia. A més, la incorporació de la tecnologia col·laborativa DLT de codi obert garanteix traçar l’extensió de la vida útil dels equips fins al seu reciclatge.

L’ús de la DLT ha permès enregistrar dades immutables sobre l’esborrat i les millores incorporades als equips, sobre el seu estat de funcionament i sobre les hores d’utilització, sempre respectant la privacitat de les persones usuàries. Aquestes dades serviran per avaluar l’impacte socioambiental i l’estalvi econòmic de la iniciativa.

S’espera que quan els 30 equips reacondicionats superin les 5.000 hores d’ús, s’haurà aconseguit una reducció de l’emissió de CO2 en 9.480 kg i un estalvi de 5.700 litres d’aigua, 30.000 kg de minerals i entre 3.000 € i 9.000 € per no haver comprat de nous.

Durant un any, l’Ajuntament de Sant Boi ha treballat amb eReuse per desenvolupar la prova pilot. Els dos premis rebuts permetran a aquesta organització sense ànim de lucre continuar desenvolupant la tecnologia DLT i fer créixer el circuit per incorporar-hi nous actors i esdevenir una iniciativa d’economia circular a la ciutat.

L’experiència ha contribuït a posicionar Sant Boi com a laboratori per a la innovació urbana i social en l’àmbit internacional.

 

A continuació trobareu un vídeo on s’explica el projecte per part de David Franquesa de eReuse.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.