Seguretat viària en temps d’alerta sanitària.

A dia de publicació del present post, la totalitat de la ciutadania seguim vivint immersos dins l’estat d’alarma que el Govern estatal va decretar a mitjans del mes de març.

Amb l’inici de les fases de desescalada i desconfinament, diversos sectors de la població ja poden fer ús novament de l’espai públic i natural, això si, en franjes diferenciades  per temps, edats o espais.

Són molt recents les imatges que, a través de les xarxes socials, TV o premsa, ens han arribat sobre espais massificats amb gent passejant amb o sense nens, amb o sense gos, fent esport o dirigint-se al seu lloc de treball o tornant d’aquest en vehicle a motor, bicicleta o patinet.

Són imatges que, de vegades, ens poden esgarrifar per la incoherencia, irresponsabilitat o insolidaritat d’algunes persones en trobar algunes de les seves actituds en clara contradicció amb les actuals mesures de seguretat personal en l’àmbit sanitari. No és menys cert que, a part d’aquestes mesures, i a l’hora de tornar a deambular per la via pública, hem de retrobar-nos amb algunes altres mesures de seguretat i autoprotecció que durant el periode de confinament hermètic han pogut quedar una mica en l’oblit o en desconsideració per part d’algunes persones. Ens estem referint a la seguretat viària i el respecte a les seves normes, les quals haurem de reincorporar a la nostra quotidianitat en el moment en que trepitjem la via pública.

Per tant, si ets CONDUCTOR i t’has de desplaçar per alguns dels supòsits excepcionals recollits pel Real Decret 263/2020:

-Ajusta la velocitat a les condicions de la via i la senyalització existent. Encara que trobis els carrers i carreteres amb escassa afluencia de trànsit, no vol dir que puguis accelerar i posar en risc la teva seguretat o la de tercers. Recorda que  la normativa sobre seguretat viària continua en vigor i està present mentre conviu amb l’actual estat d’alarma .

-Si has de conduir, no incorporis al teu organisme substàncies toxiques, estupefants o medicaments incompatibles amb la conducció, així com begudes alcohòliques .

-Si circules en bicicleta o patinet elèctric, recorda que Sant Boi ha aprovat recentment nova normativa sobre la circulació d’aquest tipus de vehicles. En patinet elèctric que desenvolupin una velocitat entre els 6 i els 25 Kms/h, hauràs de circular pels carrils bici o per la calçada de les vies 30, degudament senyalitzades amb iluminació davantera i posterior si ho fas de nit. Només podràs accedir a les voreres que compleixin els requisits publicats a l’Ordenança de referencia. Les bicicletes hauran de circular sempre per la calçada i MAI podrán accedir a les voreres.

-Augmenta l’atenció i prudència en hores de sortida de persones a la via pública en previsió d’incidents o atropellaments.

Si ets un VIANANT:

-Recorda seguir les normes de seguretat viària, a part de les mesures sanitàries. No confiïs en que no passarà cap vehicle i espera per travessar el carrer a la fase verda del semàfor peatonal. En vies sense regulació de pas per semàfor, busca el pas de vianants i comprova la inexistència de trànsit a prop abans de travessar o, cas de existir-hi, vigila la reacció del conductor/a abans de seguir caminant.

Si acompanyes un menor, agafa’l de la mà per travessar calçades i tingues en compte que normalment la canalla actua per simulació (així veuen, així actúen).

-No envaeixis els carrils bici o calçades per passejar. Són zones restringides a la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal (VMP) o vehicles a motor. Evitarem atropellaments i accidents.

Aquestes i altres mesures més, van encaminades a l’eliminació de riscos personals i evitació d’accidents, de tal manera que no haguem que patir lesions que comportin un increment del volum d’assistències innecesàries als centres médics o hospitalaris.

Molta força!

2 respostes a «Seguretat viària en temps d’alerta sanitària.»

    1. Moltes gràcies pel teu comentari Immaculada.
      Hem tractat de recordar mesures d’autoprotecció en evitació de sinistres per omissió en l’adopció d’aquestes o distraccions, p.ex.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.