Un Sant Jordi Majúscul, aportació del Servei Local de Català de l’apunt de l’Optimot dedicat a la festivitat

I les companyes i els  companys del nostre Servei Local de Català també ens fan una aportació valuosa de la festivitat de Sant Jordi, la trobarem al blog de l’Optimot que hi dedica aquest apunt. Esperen que ens agradi i que ens sigui útil.

 

I ho és, perquè fa parar atenció a quan s’ha d’escriure majúscula, si pot dur preposició… i ho explica molt bé amb totes les fitxes pertinents en cada cas, a més la gràcia és que tot són aclariments i puntualitzacions ortogràfiques explicades en exemples en un text sobre la mateixa diada de Sant Jordi!

Aquí el tenim transcrit per aprendre i compartir:

Un Sant Jordi majúscul

Sant Jordi és un esdeveniment majúscul, un dia en què se celebren l’amor i la literatura: a més a més de ser el dia predilecte dels enamorats en el nostre trosset de món, també és el Dia Internacional del Llibre. Un esdeveniment majúscul que fa venir dubtes majúsculs, sobretot pel que fa a… les majúscules (ves qui ho havia de dir).

Si no sabeu si heu d’escriure sant Jordi o Sant Jordi, recordeu que a començament de frase sempre hi va majúscula, per tant, aquí esteu salvats! Ara bé, si és a dins d’una frase, heu de saber que escrivim sant Jordi quan parlem del personatge («Diuen que sant Jordi va matar el drac») i Sant Jordi quan parlem de la festivitat («El 23 d’abril és quan celebrem Sant Jordi»). Això ho trobareu en aquesta fitxa, que també ens serveix per tenir present que diada s’escriu amb minúscula quan és genèric, la diada de Sant Jordi, però que s’escriu amb majúscula quan fa referència a l’11 de setembre: la Diada de Catalunya. Si no esteu gaire pendents del santoral, aquesta altra fitxa us aclareix que els noms i adjectius de Dia Internacional del Llibre van amb majúscula inicial.

I tant si aquesta diada us apassiona com si us deixa indiferents, al cercador hi ha una fitxa que ens diu que, en general, Sant Jordi no va precedit d’article: preferentment diem «Sant Jordi m’agrada molt», i no pas «El Sant Jordi m’agrada molt». Sí que pot anar precedit de la preposició per, cosa que ens permet animar-vos que, per Sant Jordi, regaleu llibres, regaleu roses i consulteu l’Optimot!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.