Una escola efímera i nòmada a Sant Boi

Potser passejant aquests dies per la Rambla Rafael Casanova de Sant Boi heu vist a joves de la nostra ciutat amb unes construccions de fusta en mig del carrer. Potser han parlat amb vosaltres i potser, fins i tot, us han gravat en vídeo. Es tracta de ‘The Beit project’, un projecte basat en el descobriment i la interpretació de l’espai urbà i de llocs patrimonials, vinculant-los amb temàtiques socials contemporànies, com ara la diversitat i la convivència, recuperant la memòria viva de cada indret.
Hi participen 150 alumnes (50 de primària, 75 d’ESO, i 25 de segona oportunitat)… dels centres Can Massallera, Ciutat Cooperativa, Joan Bardina, Cos, Salesians, Fundació Marianao i PFI-PTT Sant Boi

 

París, Londres… Sant Boi

Gràcies a la trajectòria de Sant Boi en el foment de la convivència des de l’àmbit educatiu i de memòria històrica i la riquesa i diversitat dels nostres centres, l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona va valorar positivament desenvolupar aquesta edició pilot a la nostra ciutat. El projecte s’ha presentat anteriorment en ciutats com París, Barcelona, Roma, Brussel·les, Londres, Lodz, Berlín, Tanger, Sofia, i Marsella.

 

Edificacions efímeres per a records perennes

L’originalitat i la innovació del projecte Beit consisteix en la construcció, per part dels participants, d’una “escola efímera i nòmada” en el mateix espai urbà. Aquesta es materialitza en unes edificacions lleugeres de fusta, a muntar en parelles. Joves que no es coneixen a primera hora del matí, han d’edificar el seu espai de treball conjuntament i així es desenvolupa immediatament la complicitat i la intimitat que permet d’implicar-se en el diàleg necessari per dur a terme la resta del procés. Aquests mòduls donen lloc a una col·laboració immediata entre els participants, a més de provocar el seu interès i el dels transeünts a través del diàleg, de l’intercanvi i de la col·laboració. Durant 2 dies in situ, els participants van des del descobriment a la interpretació dels espais urbans. En aquest procés, els joves participants realitzen un reportatge de vídeo on entrevisten els veïns, de manera que queda també un rastre material i durable de l’experiència.

Plenitud de contactes tan altament col·laboratius com a priori improbables entre alumnat de diferents edats, escoles i barris, i entre aquest i el veïnat, compartint episodis educatius i comunicatius altament significatius.

 

Una data

El 24 d’abril a Can Massallera es farà una presentació pública amb la idea de compartir experiències i de reflexionar sobre els impactes del projecte.

 

 

 

Segueix-nos a http://www.sbciutateducadora.cat/

 

Si vos saber-ne més…

fmontanez@santboi.cat

jccassou@santboi.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.